U 2021. godini obolele dve osobe od HIV-a u Požarevcu

Požarevac

Događaji

U 2021. godini obolele dve osobe od HIV-a u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra svake godine od 1988. godine, sa ciljem da skrene pažnju javnosti o pandemiji uzrokovanoj HIV-om. Ovaj značajan datum obeležen je i u Požarevcu.

Omladina JAZAS-a, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Požarevac i Crvenim krstom, obeležila je Svetski dan borbe protiv side uličnom manifestacijom koja je održana na Starom korzou. Na štandovima je bio postavljen zdravstveno-vaspitni materijal koji su članovi JAZAS-a delili prolaznicima.

Edukativni materijal na temu HIV-a

Na teritoriji Braničevskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj), do 29. novembra, registrovano je ukupno 54 lica (oko 80 odsto muškaraca i 20 odsto žena). Ukupan broj preminulih od HIV-a na teritoriji Braničevskog okruga je 34. U toku 2021. godine obolela su dva nova lica, u pitanju su muškarci sa teritorije Požarevca, a preminulo je jedno lice.

,,U okviru odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravlje Požarevac, ima savetovalište i testiranje na AIDS. Ono radi svakim radnim danom, a u okviru njega je omogućeno anonimno savetovanje i brzi antigenski test čiji su rezultati gotovi za oko pola sata, a nije potreban uput ili knjižica. Pacijent ne mora da kaže čak ni ime i prezime, jer je zagarantovana anonimnost”, istakla je doktorka Cvija Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

  dr Cvija Stojanović

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, do 20. novembra ove godine, u Republici Srbiji je registrovano 4.317 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2.104 osobe obolele od AIDS-a (49 odsto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba). Broj osoba inficiranih HIV-om koje su umrle je 1.315 (1.179 od AIDS-a, a 136 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom).

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top