U Ergeli „Ljubičevo“ obeležen Svetski dan zaštite životne sredine (FOTO)

Požarevac

Događaji

U Ergeli „Ljubičevo“ obeležen Svetski dan zaštite životne sredine (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tokom vanrednog stanja učenici osmog razreda iskoristili su vreme provedeno u kući da naprave kućice i hranilice za ptice.

U prirodnoj oazi nadomak Požarevca, na teritoriji Ergele „Ljubičevo“, učenici OŠ „Kralj Aleksandar I“ i članovi ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“ iz Požarevca su obeleležili 5.jun, dan zaštite životne sredine. Tim povodom postavljene su kućice i hranilice za ptice koje su učenici sami napravili.

Učenik kači kućicu na drvo

„Danas imamo posebnu čast da na ovom prelepom mestu sa učenicima osmih razreda obeležimo značajan datum, a to je Dan zaštite životne sredine. Iskoristiću priliku da se podsetimo na 10.maj kada smo obeležili dan ptica. Iskoristili smo priliku da u kućnim uslovima zbog korona virusa napravimo kućice za ptice i danas spajamo lepo i korisno i postavljamo te kućice u ovom predivnom ambijentu Ljubičeva“, izjavio je Goran Seger, direktor OŠ „Kralj Aleksandar I“.

 

Goran Seger, direktor OŠ „Kralj Aleksandar I“

Napravljeno je 67 kućica i hranilica koje će biti postavljene u Ljubičevu i na Čačalici, a deo će biti postavljen i u dvorištu ove škole. O hrani će brinuti domaćini lokaliteta gde su kućice postavljene i osoblje škole.

Osim učenika, tu su i majstori koji kače kućice

Darko Mirković, član Gradskog veća zadužen za Gradsku opštinu Kostolac i mesne zajednice, pozdravio je sve prisutne i čestitao Svetski dan zaštite životne sredine.

„Danas se ovaj dan obeležava pod sloganom „Vreme za prirodu“. Nalazimo se u Ljubičevu gde je prava oaza prirode i posebno bih izrazio zahvalnost OŠ „Kralj Aleksandar I“ što su na ovaj način sproveli akciju i obeležili ovaj dan“, rekao je Mirković.

 

Darko Mirković, član Gradskog veća zadužen za Gradsku opštinu Kostolac i mesne zajednice

Učenici su sa puno elana pravili kućice i kačili ih po drveću uz pomoć iskusnih majstora koji su bili tu da im pomognu.

„Ovu akciju smo nazvali „Zaštitimo ptice našeg kraja“, koje su ugrožene našim delovanjem. Mi smo uz pomoć nastavnice biologije napravili kućice i hranilice za ptice i danas ih postavljamo na ovaj značajan dan u nadi da ćemo pomoći pticama“, rekao je Petar Radovanovac, učenik osmog razreda.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 5.juna 1972.godine.

Ostatak fotografija pogledajte u galeriji.

To Top