U kojim pravcima će se Požarevac razvijati narednih godina?

Požarevac

Društvo

U kojim pravcima će se Požarevac razvijati narednih godina?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradsko veće Požarevca poziva sve građane i zainteresovane subjekte na javnu raspravu o nacrtu Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za period od 2021. do 2023. godine.

Javna rasprava održaće se od 20. do 27. avgusta, a Gradsko veće će analizirati sve primedbe, predloge, sugestije i inicijative učesnika i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Program lokalnog ekonomskog razvoja se donosi sa vizijom grada Požarevca u kome građani biraju da žive, rade, investiraju i osnivaju svoje porodice. Program se, između ostalog, odonosi i na viziju smanjenja nezaposlenosti, odnosno povećanja broja novozapošljavanja radnika prvenstveno sa teritorije Požarevca.

Kroz ovaj program grad želi da unapredi poslovanje postojeće privrede, investicioni ambijent, stimulisanje produktivnosti, stvaranje uslova za privlačenje investitora, pružanje podrške za razvoj malih i srednjih preduzeća, podsticanje inovativnog i preduzetničkog ponašanja i razvoj preduzetništva.

Pored toga, grad ima za cilj i  stvaranje uslova za osnivanje novih preduzeća, podsticanje uslova za otvaranje novih radnih mesta, stvaranje uslova za sticanjem praktičnih znanja i veština za samostalan rad naročito mladih ljudi i teže zapošljivih, stvaranje novih proizvoda, kreiranje lokalnog finansijskog i adminstrativnog okvira za dodelu subvencija i jačanje konkurentnosti privrede.

Program predstavlja osnov za pozicioniranje grada kao snažnog privrednog centra u regionu i šire, stvaranje poželjne sredine za investiranje, poslovanje i život, kao i podsticaj uvođenju novih tehnologija i inovacija u proizvodne procese u funkciji stvaranja novih vrednosti i povećanje izvoza.

U nacrtu Programa se navodi da su predviđene tri programske mere: podsticanje zapošljavanja, privlačenje investitora i podsticanje konkurentnosti.

Mera podsticanja zapošljavanja se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Požarevca na godišnjem nivou, putem koga se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju programi i mere koji će se realizovati, uključujući i ukupan iznos raspoloživih finansijskih sredstava.

Privlačenje investitora je mera koja predstavlja regionalnu državnu pomoć, a odnosi se na  podršku investitorima da realizuju investicioni projekat, bilo da se radi o „greenfield“ ili  „brownfield“ investiciji, koji u svom opisu imaju ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu i koji rezultiraju novim zapošljavanjem.

Podsticanje konkurentnosti odnosi se na podsticanje izvoza, odnosno za delatnosti koje direktno utiču na obim izvoza, uspostavljanje i funkcionisanje distributivne mreže ili za pokriće drugih tekućih rashoda (operativnih troškova) privrednog subjekta povezanih sa izvoznim aktivnostima i  za davanje prednosti domaćim proizvodima u odnosu na uvozne proizvode.

Više o tome  pročitajte OVDE.

To Top