U poslednjih nedelju dana još troje obolelih u Braničevskom okrugu

Braničevo

Društvo

U poslednjih nedelju dana još troje obolelih u Braničevskom okrugu

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 28.marta do 2. aprila u Braničevskom okrugu još dva potvrđena i jedan verovatan slučaj, svi novooboleli su sa teritorije Požarevca, dok u ostalim opštinama nema novih slučajeva virusa korona potvrdila za E-Braničevo dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Poslednje podatke o broju novoobolelih u Braničevskom okrugu portal e-Braničevo objavio je 27.marta, i tada je bilo sedam potvrđenih slučajeva obolelih od korone, od kojih četiri lica sa teritorije Požarevca, dva iz opštine Žabari i jedno iz opštine Veliko Gradište.
Onda je usledio zaključak Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja kojim je svim nadležnim organima na lokalnom nivou zabranjeno da daju podatke o obolelima u unutrašnjosti, zbog čega ni Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao jedini ovlašćen da informiše u Braničevu, nije mogao da daje bilo kakve informacije.
Pod pritiskom novinarskih udruženja i javnosti, vlada je povukla zaključak o informisanju, pa smo prve nove podatke o novoobolelima u našem okrugu dobili danas iz ZZJZ.
Prema njima, od 27.marta do 2.aprila virusno oboljenje je potvrđeno kod još dve osobe, obe sa teritorije Požarevca, dok se jedna osoba, takođe sa područja ovog grada,  vodi kao verovatan slučaj.
To praktično znači da se takva osoba vodi kao obolela iako nije laboratorijski potvrđeno, jer ispoljava sve simptome virusa,a bila je u neposrednom kontaktu, mahom u istom domaćinstvu sa obolelim licem”, objašnjava dr Jovanović.
Koliki je broj novoobolelih od 2.aprila do danas, biće poznato kada rezultati pristignu u Zavod za javno zdravlje, a u tom periodu testirano je više osoba.
U Braničevskom okrugu pod nadzorom je trenutno 1582 lica.
Od početka epidemije u Braničevu je obolelo deset osoba, od kojih je kod osam laboratorisjki potvrđen virus korona, a dve se vode kao verovatni slučajevi. Od njih, šestoro se nalazi  na bolničkom lečenju,a četvoro je u kućnoj izolaciji.

Po opštinama to izgleda ovako:


Teritorija grada Požarevca ( sa Kostolcem) -  6 potvrđenih slučajeva + 1 verovatan ( 2 u kućnoj izolaciji ostali u bolnici)
Opština Žabari – 1 potvrđen slučaj + 1 verovatan (oba u kućnoj izolaciji)
Opština Veliko Gradište – 1 potvrđen slučaj ( u bolnici)
Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga za koje je nadležan požarevački ZZJZ, do sada je testirano 137 osoba.
 

To Top