Udružena opozicija protiv izgradnje spalionice u Požarevcu

Požarevac

Politika

Udružena opozicija protiv izgradnje spalionice u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na konferenciju za medije predstavnici Gradskog odbora Demokratske stranke Požarevac, RIIS ISTOK Požarevac, Udruženja građana "I mi se pitamo" i Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac izneli su zajednički stav - izričito protiv izgradnje spalionice.

Maja Kostić iz Gradskog odbora SSP istakla je da enormno zagađenje dolazi iz Smedereva, Kostolca i sa deponije „Jeremijino polje“ i da je zato logično da budu protiv izgradnje spalionice u Požarevcu.

„Sumnjamo u dobre namere vlasti jer ne rade na transparentan način. Sumnjamo da će primeniti zakon i propise koji važe u zemljama Evropske unije. Postavljamo pitanje gradonačelniku da li je podnet zahtev ministarstvu o studiji uticaja na životnu sredinu i pozivamo ga da se obrati građanima javno, a ne preko Fejsbuka i društvenih mreža, i da upozna građane sa validnim informacijama u vezi spalionice“, rekla je Kostić.

Dragana Spasojević, odbornica RIIS Istok u Skupštini Požarevca, naglasila je da su građani zabrinuti zbog polovičnih informacija u javnosti u vezi spalionice.

„Na poslednjoj sednici sam pitala zvaničnike šta se dešava sa izgradnjom fabrike solarnih panela i nisam dobila odgovor. Na današnjoj sednici ću pitati ponovo da li će biti izgrađen taj ili objekat za neku drugu namenu. Pitaću gradonačelnika kojim informacijama on raspolaže i zašto ih ne podeli sa građanima“, najavila je Spasojević.

Marko Đuričić je naglasio da je Udruženje građana  „I mi se pitamo“ izričito protiv izgradnje spalionice opasnog otpada.

„Znamo da spalionica ima svuda u svetu, ima i u centru Beča koji spada u najčistije gradove. Kod nas je suština što cela priča nije transparentna i nemamo podatke o studijama i procenama uticaja spalionice na ekologiju“, kazao je on.

Zlatko Miladinović iz DS je izrazio nezadovoljstvo netransparentnim radom gradske vlasti koja, po njegovom mišljenju,  nedovoljno obaveštava javnost pogotovo o pitanjima koja su važna za zdravlje građana.

„Mi pokušavamo da sprečimo ostvarivanje štetnih projekata ali i da dođem do toga da se ustali praksa da kada neko radi projekte koji mogu da ugroze zdravlje ljudi to radi zajedno sa građanima, da takve odluke donosimo svi zajedno, kako za izgradnju spalionice tako i regionalne deponije“, naglasio je Miladinović.

To Top