Vek i po postojanja požarevačke Poljoprivredne škole

Požarevac

Događaji

Vek i po postojanja požarevačke Poljoprivredne škole

Foto: S. Pavlović FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Sonja Marinković” obeležila je značajan jubilej - 150 godina postojanja, svečanom akademijom u Centru za kulturu Požarevac.

Ova obrazovna ustanova je počela da radi 10. oktobra 1872. godine pod nazivom „Zemljodelska šumarska škola“. Dom učenika otvoren je 1996. godine i tada škola dobija naziv koji i danas sa ponosom nosi Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“.

Po rečima Slobodana Stojićevića, direktora Poljoprivredne škole, kroz vek i po postojanja menjala je nazive, školske programe i obrazovne profile, ali nije promenila osnovni cilj, a to je školovanje kadrova iz oblasti poljoprivrede koji postižu odlične rezultate na raznim takmičenjima.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, podsetio je da je grad ustupio zemljište, a Vlada Srbije i evropski partneri su novčano pomogli rekonstrukciju i dogradnju objekta za internatski smeštaj učenika po najvišim standardima.

Na svečanoj akademiji dodeljene su zahvalnice i plakete istaknutim pojedincima, institucijama i organizacijama za nesebičan doprinos radu Poljoprivredne škole, a potom je usledio kulturno-umetnički program.

U holu Centra za kulturu je povodom obeležavanja 150 rođendana otvorena izložba posvećena stvaralaštvu Poljoprivredne škole. Prisutni su mogli da pogledaju fotografije i  proizvode koje su napravili učenici ove škole na časovima praktične nastave zajedno sa svojim nastavnicima.

To Top