Vetar i kiša otežali gašenje požara, situacija sada pod kontrolom

Požarevac

Događaji

Vetar i kiša otežali gašenje požara, situacija sada pod kontrolom

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Požarevca, sazvao je danas konferenciju za medije povodom požara na deponiji „Jeremijino polje“.

Po rečima gradonačelnika, do akcidenta je došlo u subotu 3. jula, u ranim jutarnjim satima. Na sreću došlo je do površinskog paljenja deponije, kaže on.

„Na samom početku mislili smo da je požar zagašen, međutim, požar se proširio i zahvatio deo deponije. Nakon toga Gradski štab za vanredne situacije preduzeo je niz aktivnosti jer nije bilo dovoljno da se pojave samo vatrogasci već je bilo neophodno angažovati i ostale privredne subjekte. Svi su se odazvali sa svojom opremom i ljudstvom i zahvaljujem im se na efikasnosti i požrtvovanosti“, rekao je Pavlović.

Kako kaže bio je u direktnom kontaktu sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, od koga su dobili pomoć u opremi, ministarkom zaštite životne sredine i Sektorom za vanredne situacije. Angažovano je bilo šest buldozera, jedan rovokopač i desetine kamiona.

Radili smo prvo na ravnjanju površinskog terena gde je goreo otpad, a potom na dopremanju zemlje sa više lokacija i zatrpavanju deponije, tako da je već jedan dobar deo pod zemljom. Požar je već bio lokalizovan u subotu uveče i nije bilo opasnosti da se dalje širi, ali je borba u nedelju bila da se što pre eliminiše dim. Danas se takođe sprovodi niz aktivnosti na veoma malim lokacijama gde još ima dima, doprema se zemlja da se zatvori i taj preostali deo deponije“, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da je problem prilikom gašenja požara predstavljao vetar koji je bio promenljivog pravca i nosio dim ka gradu, kao i da kiša za koju su mnogi mislili da je „dar od Boga“ uopšte nije bila dobra, jer je samo podigla paru i smanjila vidljivost, što je otežalo rad vatrogascima.

Gradonačelnik je prokomentarisao i  navode dela opozicije da je bio u kafani dok je goreo požar.

„Ne morate da brinete, nisam uživao, bio sam dva dana na deponiji zajedno sa mojim saradnicima. Izgoreli smo, umorni smo, napunili smo pluća dimom, ali naše je da se borimo za grad i da se što manje ovakvih stvari desi, a ako se dese da se što brže saniraju. Hvala njima što brinu“, poručio je Pavlović.

To Top