Vladimir Dunjić pobednik 18. Bijenala “U svetlosti Milene” (FOTO)

Požarevac

Događaji

Vladimir Dunjić pobednik 18. Bijenala “U svetlosti Milene” (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Bijenale „U svetlosti Milene“, koje se održava već 18 godina u čast poznate slikarke Milene Pavlović Barili, otvoreno je u danas u požarevačkoj Galeriji koja nosi njeno ime.

Ljiljana Dabić, upraviteljica Fondacije ,,Milenin dom - Galerije ,,Milene Pavlović Barili”, kazala je da ova umetnica nikada neće biti zaboravljena, jer su njena dela vanvremenska i inspirisaće generacije budućih umetnika.

,,Danas u delima umetnika, učesnika ovogodišnjeg Bijenala, vidimo Milenu, njen duh, pogled, enigmu i neprocenjivu slobodu umetničkog izražavanja, gde dela govore više od reči”, rekla je Dabić.

 

Ljiljana Dabić

Predsednik ovogodišnjeg žirija bio je Vladimir Pajević, pobednik 17. Bijenala, a njemu su pomogle Ana Milošević, doktor istorije umetnosti, i Violeta Tomić, diplomirana istoričarka umetnosti.

,,Ove godine žiri je imao težak zadatak jer je Sava Stepanov, selektor 18. Bijenala, pozvao umetnike različitih generacija, poetika i slikarskih rukopisa da uzmu učešće. Oni su imali zadatak da odgovore na zadatu temu koja se odnosila na masku. Konstatujemo da su umetnici više ili manje odgovorili na podsticaj koji nudi Milenino stvaralaštvo, ostajući dostojni svojim poetikama. Bilo je teško uskladiti neizbežne lične afinitete članova žirija”, naglasila je Milošević.

 

Pobednik 18. Bijenala Vladimir Dunjić

Treća nagrada, po odluci žirija, dodeljena je Ani Cvejić, umetnici mlađe generacije, za rad ,,Budućnost”, druga nagrada Seleni Vicković za delo ,,Maca sa repom - Plavokosa”, a ,,Gran prix” u Dunjiću za delo ,,Veo”.

Pobedničko delo pod nazivom “Veo”

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Požarevca, ističe da se ovim Bijenalom, ali i naporima Republike Srbije i njene politike, bliži trenutak kada će Milena Pavlović Barili dobiti status kakav zaslužuje.

,,Taj status se već sada u uskim umetničkim krugovima u svetu smatra kao kultni, ali mi želimo da se i laici u umetnosti ozare svetlošću kojom isijavaju njene slike i dela. U tome će nam pomoći rekonstrukcija postojećeg i izgradnja sasvim novog izložbenog prostora koje nam je, zahvaljujući Ministarstvu kulture, sada već na dohvat ruke”, istakao je Mijatović.

 

Predrag Mijatović

Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja, naglasila je da ministarstvo podržava aktivnosti Galerije ,,Milena Pavlović Barili”, kako na očuvanju i prezentaciji njene umetničke zaostavštine, tako i na širenju i promociji kulture na nacionalnom i međunarodnom nivou.

,,Na ovogodišnjem Bijenalu učestuje 17 umetnika iz Srbije i inostranstva. Oni su raznorodni po tehnici, temama i pristupu umetničkom stvaranju. Sve njih povezuje vizija selektora Bijenala Save Stepanova, koji je u uvodnom tekstu u katalogu uočio i pojasnio veze između Mileninog stvaralaštva, koncepcije i aktuelnog trenutka”, rekla je Vanušić.

 

Danijela Vanušić

Sava Stepanov, istoričar umetnosti, likovni kritičar i selektor ovogodišnjeg Bijenala, naglasio je da je iz njene umetnosti uočio jedan detalj i specifičan simbol – masku.

,,Do pre nekoliko godina nismo obraćali pažnju na masku, a sada ne možemo da živimo bez nje. Jedan od problema savremenog društva jeste problem otuđenja i usamljenosti, a čovek ima potrebu da se skrije od sveta koji mu ne odgovara” kazao je on.

 

Sava Stepanov

Požarevačko Bijenale ustanovljeno je 1962. godine, pod nazivom ,,San i mašta”, a današnje ime je dobilo 1983. godine. Bijenale se održava svake druge godine, a na ovaj način se Požarevljani odužuju našoj poznatoj slikarki, koja je u ovom gradu rođena na današni dan, 5. novembra 1909. godine.

To Top