Zašto je projekat “Čikoš“ na čekanju više od dve godine?

Požarevac

Društvo

Zašto je projekat “Čikoš“ na čekanju više od dve godine?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Iako je urađen projekat i odabrani su izvođači radova još pre dve godine, radovi na rekonstrukciji prostorne celine „Čikoš“ još uvek nisu počeli. Portal E-Braničevo istražio je šta koči realizaciju projekta.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Požarevca koja je održana krajem juna, bilo je reči o uređenju centra grada i pomenut je projekat rekonstrukcije „Čikoša“ koji je još uvek na čekanju.

„Projekat „Čikoš“ sam ja lično stopirao da me ne bi sutra kritikovali. Mislim da taj projekat mora malo drugačije da bude urađen i da neke stvari u tom projektu koji sam ja nasledio moraju da budu dorađene“, kazao je za skupštinskom govornicom gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, ali nije precizirao šta mora biti urađeno drugačije.

Prvi problem bio je što projektom nije bila predviđena rekonstrukcija vodovodne mreže i fekalne kanalizacije na tom prostoru, te je ta javna nabavka naknadno raspisana, o čemu smo ranije pisali.

>>ZAŠTO NIJE POČELA REKONSTRUKCIJA PROSTORNE CELINE „ČIKOŠ“?<<

Rekonstrukcija vodovodne mreže je urađena bez problema, međutim, problem je nastao kod fekalne kanalizacije, saznajemo od Zorana Đorđevića, građevinskog inženjera u Službi za investicije Gradske uprave Požarevac koji je koordinator projekta.

„Preko puta platoa „Čikoš“ nalazi se jedna kuća pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i kada smo mi ušli u nju zaključili smo da bi izvođenje fekalne kanalizacije, koje podrazumeva kopanje kanala tri metra dubine na metar od objekta, ugrozilo stabilnost tog objekta. Od te varijante se odustalo i onda se pristupilo traženju novog rešenja“, objasnio je Đorđević za E-Braničevo.

Međutim, to nije jedini problem, već određene manjkavosti projekta rekonstrukcije prostorne celine „Čikoš“ zbog kojih, po njegovim rečima, odabrani izvođač nije mogao biti uveden u posao.

„Kada je trebalo da se krene sa radovima konstatovano je da po tom projektu apsolutno ne možemo da započnemo radove jer ima visinskih razlika između lokala, a u projektu toga nema, jednostavno je podvučena linija koja definiše teren, odnosno površinu na kojoj treba da se postavi štampani beton i mobilijari. Problem je što nije predviđena projektom najvažnija stvar – odvodnjavanje. To praktično znači da bi voda ulazila u pojedine lokale prilikom kiše. Druga velika primedba je to što je predviđeno postavljanje štampanog betona kojim bismo hermetički zatvorili dovod vode u koreni deo drveća“, ističe Đorđević.

Rešenje je, kaže, da se ubace velike metalne rešetke koje će omogućiti zalivanje biljaka, kao i da se pored štampanog betona napravi mreža kanala sa rešetkama koji će tu vodu odvoditi u gradsku kišnu kanalizaciju.

To znači da projekat mora biti izmenjen i da će radovi otpočeti kada, on kao koordinator radova, dobije validan projekat, a kada će se to dogoditi ne može da kaže u ovom trenutku.

To Top