Zašto projekat rekonstrukcije „Sunčanog parka“ nije javno objavljen

Požarevac

Društvo

Zašto projekat rekonstrukcije „Sunčanog parka“ nije javno objavljen

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Projekat rekonstrukcije „Sunčanog parka“ nije objavljen na sajtu grada Požarevca, niti je organizovana javna rasprava, te građani nisu upoznati kako će on izgledati nakon završetka radova.

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, kaže da se svi urbanistički projekti objavljuju na sajtu grada Požarevca i organizuje se javna rasprava u kojoj mogu da učestvuju građani i podnesu primedbe, dok idejne projekte, kao što je projekat rekonstukcije „Sunčanog parka“, grad nije u obavezi da objavi na sajtu i ne sprovodi se javna rasprava.

„Urbanistički projekat mora biti na javnom uvidu jer može doći do preparcelacije, promene vlasništva i izgleda parcela, kao i zato što se njegovom realizacijom značajno menja slika određene urbanističke celine, odnosno dela grada. Za idejne projekte se ne sprovodi javna rasprava jer se ništa bitno njihovom realizacijm ne menja, osim u slučaju kada su deo urbanističkog projekta, što ovde nije slučaj“, objašnjava Petrović za E-Braničevo.

Na primer, u „Sunčanom parku“ predviđena je seča određenog broja stabala i sadnja novih, kao i uklanjanje sprava na dečijem igralištu i postavljanje novih, a to, kako tvrdi, ne utiče bitnije na budući izgled ove javne površine.

Petrović ipak smatra da bi svi projekti trebalo da budu dostupni građanima i da će ustaliti praksu da se objavljuju na sajtu grada.

Podsećamo da su ekološki aktivisti reagovali čim je krenula seča stabala. Nekolicina njih okupila se u parku da „brani“ drveće za koje smatra da je zdravo i da ne bi trebalo da se ukloni.

>>SEČA STABLA U SUNČANOM PARKU, EKOLOŠKI AKTIVISTI REAGOVALI (FOTO)<<

Stabla označena za seču oblepljena porukama

Vesna Veljković, pejzažni arhitekta u Službi za investicije grada Požarevca, kaže da je urađena  „Ekspertiza o zdravstvenom stanju stabala i žbunja“, a potom na osnovu nje projekat koji zainteresovani građani mogu pogledati u Gradskoj upravi Požarevac.

>>GRAD TVRDI DA SE SEKU SAMO BOLESNA STABLA U SUNČANOM PARKU<<

To Top