Zašto se razlikuju podaci o broju inficiranih u Zabeli?

Požarevac

Društvo

Zašto se razlikuju podaci o broju inficiranih u Zabeli?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

ZZJZ Požarevac saopštava jednu brojku, državni krizni štab drugu – što je izazvalo zabunu i polemike na društvenim mrežama. Evo o čemu se radi.

Prema rezultatima koji su danas pristigli u Zavod za javno zdravlje Požarevac, zaključno sa 30.aprilom broj obolelih u KPZ “Zabela” u Požarevcu je 14. Prema jučerašnjim podacima požarevačkog ZZJZ, u Zabeli je bilo 10 obolelih, a nekoliko sati kasnije na redovnoj konferenciji za novinare u 15 sati, saopšteno je da je broj inficiranih u Zabeli – 22.

Zašto se podaci ovdašnjeg Zvaoda za javno zdravlje i državnog kriznog štaba razlikuju, pitali smo dr Anu Jovanović, direktorku ZZJZ Požarevac.

“U Zabeli su paralelno sa našim zavodom uzorke uzimale kolege iz “Batuta”. Rezultati svih uzoraka slivaju se u glavni stab, pa je zato njihova brojka bila veća. Mi dobijamo i saopštavamo samo rezultate uzoraka koje smo mi radili, i u tome je razlika”, objašnjava dilemu koja je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama.

Prema rečima Ane Jovanović, Zavod za javno zdravlje Požarevac testirao je 60 lica u KPZ “Zabela” i još uvek nisu pristigli svi rezultati. Ona ne može da kaže koliko uzoraka je uzeo “Batut”, pa nije isključeno da na današnjoj konferenciji u 15 sati ponovo bude saopšten veći broj inficiranih u Zabeli, nego što je današnji podatak ZZJZ Požarevac, prema kome je njih 14 pozitivno na virus korona, što je četiri više nego juče.

Ako je suditi po ovome, broj obolelih u Zabeli već sada je veći od 20, a najverovatnije je taj broj dodatno povećan na osnovu Batutovih uzoraka, što bi trebalo da saznamo danas na konferenciji za medije državnog kriznog štaba.

To Top