Zašto su poljoprivrednici „Stiga“ rešili da bojkotuju „eAgrar“

Braničevo

Poljoprivreda

Zašto su poljoprivrednici „Stiga“ rešili da bojkotuju „eAgrar“

Foto: minpolj.gov.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ je, nakon sastanka sa ministarkom poljoprivrede, a potom i članovima udruženja, donelo odluku da bojkotuje platformu „eAgrar“, kazao je za E-Braničevo Nedeljko Savić, predsednik ovog udruženja.

On kaže da su predali početkom godine zvaničan zahtev na pisarnici Ministarstva poljoprivrede za sastanak sa ministarskom Jelenom Tanasković i šefom kabineta i pozvani su na sastanak u ponedeljak, 23. januara. Sa sastanka su izašli razočarani, kaže Savić, zbog čega su doneli odluku o bojkotu.

„Mi smo hteli da se upoznamo sa novom ministarkom i očekivali smo da ćemo dobiti neki novi pravac, međutim, razočarani smo njenom nespremnošću za sastanak.  Pitali smo da li će biti plavog dizela za poljoprivredu i saznali da se to uopšte ne planira, kao i da li će biti povećane subvencije i na šta će se utrošiti budžet od 38 milijardi dinara. Ministarka je bila izričita da u ovom trenutku ne može da nam kaže koliko će iznositi subvencije po obradivom hektaru, kao i da još uvek ne znaju za šta će tačno biti opredeljeno 38 milijardi dinara. Na sastanku je bilo reći i o aplikaciji „eAgrar“, pokušali smo da objasnimo da nama to ništa ne znači i da  ne možemo da prihvatimo zbog naših ljudi“, kaže Savić i dodaje da su zato rešili da stupe u akciju „Bojkot eAgrara“.

Naš sagovornik objašnjava da su pre poljoprivrednici bili registrovani u jednoj, a sad se registruju u drugoj aplikaciji i da to suštinski ništa ne menja već samo predstavlja, smatra on, zamajavanje javnosti i kupovinu vremena.

Glavni problem je što ne mogu da ubace u aplikaciju kompletno zemljište koje obrađuju iz više razloga, a samim tim ni da dobiju subvencije. Jedan od razloga je što na teritoriji grada Požarevca nije završena komasacija, te tu zemlju ne mogu da ubace na „eAgrar“, kao ni zemlju koju uzimaju u zakup. Pored toga dešavaju se i zloupotrebe tako što pojedinci izdaju zemljište poljoprivrednicima, a onda se prijave kao vlasnici zemlje i uzimaju  subvencije.

„Mi smo planirali da se krene u promociju toga da ministarstvo poljoprivrede iz budžeta ne subvencioniše parcele već poljoprivrednu proizvodnju na njima, znači da novac nije namenjen vlasnicima zemljišta nego poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom. Rešenje za „eAgrar“ postoji, da se na osnovu izjava ubace parcele koje mi obrađujemo, a koje nisu u našem vlasništvu“, naglašava Savić.

On najavljuje da će sačekati oko nedelju dana dok stočari ne reše svoj problem i da će nakon toga Udruženje poljoprivrednika „Stig“, koje sada ima oko 500 aktivnih članova sa područja Braničevskog okruga, krenuti u neke konkretne akcije.

Još uvek nisu isplaćene sve subvencije

Iako je ministarka poljoprivrede izjavila da su svim poljoprivrednicima isplaćene subvencije i da država nikome ne duguje, Savić kaže da to nije istina.

„Nisu isplaćene sve subvencije od prošle godine za suncokret našim članovima, a dogovoreno je bilo da budu isplaćene do kraja 2022. godine. Po rečima ministarke biće isplaćene do 6. februara, nadamo se da će tako i biti“, rekao je Savić.

To Top