ZZJZ: Mišljenje o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće nakon svih analiza

Požarevac

Saopštenja

ZZJZ: Mišljenje o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće nakon svih analiza

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavod za javno zdravlje Požarevac dan pre tretmana obavešten o čišćenju distributivne vodovodne mreže. Kako se navodi u saopštenju ove ustanove, dok sve analize ne budu gotove voda iz požarevačkog gradskog vodovoda ne bi trebalo da se koristi za piće i pripremu hrane.

„U petak 21. oktobra, Zavod za javno zdravlje  Požarevac  je  dobio zvanično obaveštenje da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac obaviti čišćenje distributivne vodovodne mreže (degradacija biofilma) u subotu 22. oktobra u 8 časova. Pošto je to prvi tretman takve vrste u gradskom vodovodu Požarevac, u cilju sigurnosti da bi posle tretmana građani Požarevca imali zdravstveno bezbednu vodu, stručne službe Zavoda su se složile da u pregledima vode koji moraju uslediti nakon ovakve intervencije budu obuhvaćeni svi parametri koje Pravilnik za vode za piće dovodi u vezu sa zdravljem ljudi. Mišljenje o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće Zavod će dati tek kada sve analize budu gotove. Do tada preporuke su da se  voda iz gradskog vodovoda Požarevac ne koristi za piće i pripremu hrane, a da se koristi za sanitarno-higijenske potrebe“, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

U saopštenju piše još da je Zavod za javno zdravlje  Požarevac  preventivna zdravstvena ustanova koja već više decenija kontroliše ispravnost vode za piće. Kako navode, voda za piće iz gradskog vodovoda Požarevac nikada nije bila mikrobiološki neispravna.

Takođe podsećaju da je u dva navrata bilo problema sa vodosnabdevanjem zbog povećane koncentracije nitrata i to 2006. godine i u periodu decembar 2015. / januar 2016. godine.

 

To Top