Otvorene 27. Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ (FOTO)

Požarevac

Kultura

Otvorene 27. Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ (FOTO)

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Sinoć su u velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu otvorene 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Prve festivalske večeri glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrali su predstavu ,,Čudo u šarganu“, reditelja Jagoša Markovića.

Glumačke svečanosti prigodnim govorom otvorila je Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, ističući privilegiju prisutnih da narednih šest dana svedoče trijumfovanju pozorišne umetnosti.

Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Srbije, naglasio je da se ovim festivalom Požarevac odužuje svom velikom sugrađaninu, a srpska pozorišna umetnost jednom od najvećih glumaca.  

,,Milivoje Živanović je glumac snažnog talenta, prodorne i markantne individualnosti velikog formata. Ovo je najbolji način sprovođenja decentralizacije u kulturi, jer će požarevačka publika u narednim danima imati priliku da vidi neka od najboljih ostvarenja iz tekuće pozorišne produkcije“, kazao je Ivanović.

Miodrag Ivanović

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i predsednik Umetničkog veća festivala, predao je ključ grada predsednici stručnog žirija, glumici Danici Maksimović.

,,Podsećam vas da je Milivoje Živanović udahnuo život likovima mnogih svetskih klasika, kako domaćih, tako i na pozornicama Pariza i Moskve. On se poklonio tamošnjoj publici, ali se i ona poklonila njemu. Mi Požarevljani osećajući veliku odgovornost pred rezultatima našeg poznatog sugrađanina shvatili smo kao imperativ da se brinemo o pozorišnom nasleđu koje nam je on ostavio“, rekao je Pavlović.

Gradonačelnik predao ključ grada

Besedu o glumcu kazivala je dramska umetnica Olga Odanović, a potom su pred punom salom Centra za kulturu Požarevac nastupili glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa predstavom ,,Čudo u Šarganu“.

Požarevačka publika mogla je da uživa u raskošnom talentu Anite Mančić, Tamare Dragičević, Sanje Marković, Miodraga Dragičevića, Marka Janketića, Miloša Samolova, Nenada Jezdića, Borisa Isakovića, Jovane Belović, Nebojše Dugalića, Slobodana Tešića, Ljubomira Bandovića i Alekseja Bjelogrlića.

Gledaoci su svedočili nesreći i patnji ljudi koji su okupljeni u kafani ,,Šargan“. Svako od njih je na svoj način moralno i duhovno izgubljen i zarobljen između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali je nesreća nit koja ih spaja. Kiša na sceni  je dodatno pojačala osećaj sivila.

Čudo u Šarganu

Stručni žiri, koji je radio u sastavu: Danica Maksimović, dramska umetnica, Nebojša Bradić, reditelj i Nenad Prokić, dramski pisac, za glumca večeri izabrali su Nenada Jezdića koji je tumačio ulogu prosjaka.

Nenad Jezdić - najbolji glumac po oceni stručnog žirija

Nagradu žirija publike koga su činili Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, Dragi Ivić, diplomirani producent i Radiša Dragojević, diplomirani novinar i glumac amater, odnela je Anita Mančić, koja je tumačila ulogu Ikonije.

Nagradu žirija publike zaslužila Anita Mančić

Druge festivalske večeri požarevačkoj publici predstaviće se glumci Ateljea 212 koji će odigrati predstavu „Rolerkoster”, u režiji Milice Kralj.

PREDSTAVLJEN REPERTOAR 27. GLUMAČKIH SVEČANOSTI ,,MILIVOJE ŽIVANOVIĆ”

Izložba „Borislav Bora Grigorović“

Pre predstave otvorena je izložba „Borislav Bora Grigorović“ autorke Dragice Gaćeše koja je posvećena priznatom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi.

,,Borislav Bora Grigorović bio je glumac, scenarista, pozorišni, filmski, televizijski reditelj, profesor i reditelj starog kova. Rođen je 1928. godine u Trebinju, završio je osnovnu i srednju školu u Beogradu, a potom je diplomirao režiju na tek otvorenoj akademiji. Nakon Sarajeva prelazi u Beograd gde ostaje do kraja svoje karijere. Režirao je mnogobrojne predstave koje možete videti na izložbi koja će trajati do kraja Glumačkih svečanosti ,,Milivoje Živanović“, kazala je Gaćeša.

Izložba posvećena poznatom reditelju, glumcu i scenaristi

Ana Grigorović, ćerka Borislava Bore Grigorovića, istakla je da je Požarevac četvrti grad u kome je izložba predstavljena.

,,Otac mi je uvek govorio da je reditelj putnik, ne samo geografski, već mora da ide iz grada u grad, od pozorišta do pozorišta. Moj otac nije režirao samo u Narodnom pozorištu, već je režirao skoro u svakom gradu u Jugoslaviji koje ima pozorište“, kazala je Ana Grigorijević.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.

To Top