POŽAREVAC: Upis dece u škole prema mestu prebivališta

Požarevac

Društvo

POŽAREVAC: Upis dece u škole prema mestu prebivališta

Foto: OŠ „Vuk Karadžić“ Požarevac/FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Požarevca odbornici su usvojili Lokalni akcioni plan za pravedan upis učenka u osnovne škole na teritoriji grada.

Ovaj plan je u okviru projekta “Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje za period od 2022. – 2024. godine”. Njegov osnovni cilj je usmeren na inkluzivno i pravedno kvalitetno obrazovanje, dok se posebni ciljevi odnose  na ravnomeran upis dece iz osetljivih grupa u osnovne škole radi postizanja približno jednakog broja dece ovih grupa u osnovnim školama.

Akcioni plan za pravedan upis nastao je iz projekta u kom su bila tri grada u Srbiji: Požarevac, Šabac i Prokuplje.

Goran Nestorović , član Gradskog veća Požarevca zadužen za obrazovanje, rekao je na sednici skupštine da je urađen novi plan rejonizacije, po kom  će se deca upisivati u školu prema svom mestu prebivališta, a ne odabirom “ elitnih” škola, odnosno onih sa većim brojem učenika.

Naveo je i da roditelji danas uglavnom biraju škole koje su znatno udaljene od adrese na kojoj žive, a razlozi su kako kaže, mnogobrojni. Istakao je da bi se primenom svih segmenata Akcionog plana znalo koliko dece ima, kolike škole su potrebne, koliki su kapaciteti, pa bi se u skladu sa tim rešavala sva pitanja.

Da je poslednja rejonizacija doneta 1986. godine i da upravo to predstavlja jednu od glavnih slabosti, kada je pravedan upis u pitanju, podsetio je Draško Grujić iz Školske uprave Požarevac.

“U ovom projektu se za početak nalaze tri požarevačke škole: “Sveti Sava”, “Dositej Obradović” i “Vuk Karadžić”. Mi smo imali ideju da izbegnemo eventualnu segregaciju u jednoj od ovih škola. Pravo na obrazovanje izjednačavamo time što dajemo iste mogućnosti deci sa čitave teritorije grada na kvalitetno obrazovanje. Staramo se da svaka škola ima i produženi boravak i fiskulturnu salu, da se ne bi dešavalo da neko iz jednog kraja grada zbog ovakvih nedostataka, putuje u neku drugu udaljenu školu, čime dobijamo jednu koja ostaje bez đaka i drugu školu koja je prepuna”, istakao je Grujić.

Dodao je i da je novom rejonizacijom u novi plan dodato još 150 ulica koje će pripadati određenim osnovnim školama.

To Top