Banane su hranljive i lekovite

Braničevo

Zdravlje

Banane su hranljive i lekovite

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nutricionistički gledano, banana je energetska bomba. Najpoznatije su žute banane, koje mnogima menjaju obroke ili nadopunjuju ishranu.

Banane su jedne od danas najjeftinijih i najdostupnijih namirnica, koje zahvaljujući fruktozi prednjače u svojoj nutricionističkoj vrednosti. Ugodnog su ukusa i smatra se da poseduju lekovita svojstva i da ublažavaju simptome mnogih bolesti. Banane obiluju hranjivim materijama, mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu. Upravo zbog toga, mnogi je krive za višak kalorija i nastoje je izbegavati.

Naucnici posebnu pažnju usmeravaju na konzumaciju zrelih banana. Naime, nedovoljno zrele banane u svom razvojnom stadijumu sadrže belančevinu koja, prema istraživanjima, suzbija delovanje enzima odgovornih za razlaganje skroba u organizmu, a proizvode ga žlezde slinovnice u ustima i gušterača. Belančevina nestaje u daljnjem sazrevanju.

Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno deluje na živčani sistem, a i vrste proteina koje sadrže, tokom varenja nastaje serotonin, pa banane deluju opuštajuće i ublažavaju stanje depresije.

Koru mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda i iritacije kože. Sušene banane ne gube puno na vrednosti. Uz tečnost, moguć je gubitak manje količine vitamina A i C, no ostale materije su još koncentrisanije nego u svežem plodu.

Korisne za metabolizam, banane pomažu proizvodnju hemoglobina i poboljšavaju stanje kod opstipacije. Takođe, povećavaju snagu mišića i rada metabolizma.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top