Barbara Ivković – na drugačiji način do znanja iz istorije (FOTO)

Žagubica

Društvo

Barbara Ivković – na drugačiji način do znanja iz istorije (FOTO)

Foto: privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Istorija nije najzanimljiviji predmet u školama, složili bi se mnogi učenici. Ipak, Barbara Ivković, nastavnica koja živi i radi u Krepoljinu, pronašla je način kako da istoriju približi čak i onima koji je izbegavaju.

Barbara je rođena u Sarajevu, a srednju školu završila je u Petrovcu na Mlavi. Upravo u toj školi, zahvaljujući svom nastavniku, rodila se ljubav prema istoriji. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu ona se potpuno posvećuje prosvetnom pozivu i u njemu ostaje evo već 18 godina.

Trenutno predaje istoriju u Srednjoj školi “Mladost” u Petrovcu na Mlavi i Osnovnoj školi “Jovan Šerbanović” u Krepoljinu.

Barbara nije krenula stopama onih nastavnika koji na časovima istorije pričaju samo suvoparne definicije, godine, bez povezivanja sa realnošću i uključivanja učenika. Naprotiv, ona je, upravo svesna činjenice da istorija đacima nije najomiljeniji predmet, pronašla način da ih zaintrigira i učini je zanimljivijom.

“Trudim se da istoriju približim učenicima na malo drugačiji način od onog što je uobičajeno. Želim da sami zavole istoriju i trudim se da moj čas ne bude pasivan. Po ocenama bih rekla da su upravo te aktivnosti urodile plodom. Takođe, ta metodika rada podstakla je nekolicinu mojih učenika da diplomiraju istoriju ili da se odluče za neku srodnu nauku poput politike ili prava”, ponosna je naša sagovornica.

Barbara Ivković

Metod njenog rada ogleda se pre svega u podsticanju učenika da se uključe u samostalno učenje i istraživanje. Zajedno sa njima snimila je veliki broj kratkih filmova sa istorijskom tematikom. Jedan od njih je film o narodnom heroju Jovanu Šerbanoviću čije ime sa ponosom nosi škola u Krepoljinu, a povodom 170 godina postojanja ove obrazovne ustanove.

“Deca tada nisu znala ili su imala siromašno znanje o tome ko je Jovan Šerbanović, iako škola nosi to ime, pa sam želela to da ispravim. Film je snimljen 2020. godine, ali je prvobitno zamišljen kao predstava. Epidemija koronavirusa omela je to, pa smo iz želje da scenario ne propadne odlučili da snimimo film”, objasnila je i dodala da je svrha snimanja filmova upravo ta da učenici učestvuju i sami istražuju o određenim temama.

Zajedno sa đacima 2017. godine snimila je film “Kraljevina”, koji govori o vladarima dinastije Nemanjića, naredne godine film “Možeš i ti” u kome se prepliću sadašnje i prošlo vreme – govori o upotrebi slobodnog vremena i motivisanju dece da čitaju, ali i o vladarkama iz dinastije Nemanjića, a 2019. godine film o mandolinama iz Homolja. Film o Svetom Savi snimili su 2021. godine, a 2022. “Sretenje” koji govori o prazniku, ustavu i značaju.

“Radili smo i kratke priče o školi nekada i sada, viđenoj očima učenika. To je serijal od četiri kratka filma gde su učenici od petog do osmog razreda istraživali sa svojim rođacima, roditeljima, bakama i dekama kako je bilo ići u našu školu nekada”, priseća se ona.

Trudi se da ti filmovi ništa ne koštaju, snalaze se za kostime, a škola i opština su uvek tu da ih podrže.

Filmove pomožete pogledati OVDE.

Sa snimanja filma

Zajedno sa koleginicama u Krepoljinu je 2007. godine pokrenula kreativnu radionicu u okviru koje đaci izrađuju ukrasne predmete – suvenire i poklone za praznike, a potom prodaju na izložbama.

“Radionica je danas u okviru učeničke zadruge škole u Krepoljinu, ali je počela kao rezultat našeg entuzijazma. U njima uglavnom učestuju svi učenici starijih razreda, a oko 50 njih je aktivno. Iza nas je više od 50 prodajnih izložbi koje su bile organizovane za neki praznik, u okviru dana škole ili lokalnih manifestacija. Prihod od prodaje ostaje u školi, odnosno učenici raspolažu onako kako se dogovore, najčešće se tim novcem pomažu mature učenika, aktivnosti koje podižu kvalitet obrazovno vaspitnog rada, ili se nabavljaju nastavna sredstva”, objasnila je Barbara i dodala da se trudi da svakom učeniku u tim radionicama nađe svrhu, jer neko ima više dara za prodaju, a neko za izradu.

Prodajna izložba

Đaci naše sagovornice ostvarivali su prethodnih godina izuzetne rezultate na opštinskom, okružnom i republičkom nivou. Neki od njih su i rezultati Državnom prvenstvu israživačkih radova osnovaca koji ima i međunarodni nivo, a na kome su učenici prethodnih i ove godine osvojili jedno od prva tri mesta.

U svom profesionalnom radu veliku pažnju posvećuje učenju o holokaustu. Ocenjuje da ova tema nije karakteristična za sredinu u kojoj živi, ali se trudi da približi učenicima nešto što im nije blisko. Cilj je da razviju empatiju, toleranciju, kulturu sećanja, u nadi da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi.

 Završila je 2017. godine obuku za nastavnike u Izraelu, u Jad Vašemu u najvećem centru  za učenje o holokaustu, koju je podržalo i Ministarstvo prosvete. Nakon završene obuke dobila je sertifikat.

Sertifikat sa seminara

Barbara ima zvanje samostalnog pedagoškog savetnika i spoljni saradnik je Školske uprave Požarevac od početka 2017. godine, što joj posebno znači jer iza toga stoji ogromna  procedura i prikupljeni dokazi koji govore o rezultatima njenog rada.

U učionici nastavnice Barbare

Barbara Ivković pokrenula je pre četiri godine Fejsbuk stranicu sa nazivom “U učionici nastavnice Barbare” kao svojevrsnu zbirku svega onoga što se dešava na časovima.

“Želim da to bude zbirka dostupna svima, koja će značiti i ucenicima i roditeljima, ali i kolegama kao ideja za njihov rad, jer se trudim da uvek svoje znanje podelim sa kolegama.Tamo objavljujem zanimljive časove i bitne trenutke”, kaže ona.

Po njenim rečima, ova stranica predstavlja otisak u vremenu, s obzirom na to da je deci nakon nekoliko godina drago da vide kako je izgledalo njihovo školsko doba.

Delić iz učionice

Na čelu Kulturno-umetničkog društva “Mladost”

Barbara je nedavno postala predsednica KUD-a iz Krepoljina koji postoji od 1958. godine. Na taj način  je povezala ljubav prema tradiciji i istoriji.

“Očuvanje kulture i narodne tradicije kroz folklor usko je povezano sa istorijom. To je savršeni spoj i lep način da se provede slobodno vreme. KUD u Krepoljinu neguje folklor kao porodičnu tradicu zato što igraju čitave porodice”, dodala je ona.

KUD koji čuva porodične vrednosti

KUD “Mladost” ima oko 60 članova koji igraju u tri ansambla – dečiji, omladinski i izvođački. Cilj im je, zaključuje, da još više unaprede rad KUD-a iza koga stoje višedecenijski uspesi u zemlji i inostranstvu.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Uloga i značaj žena u lokalnoj zajednici – primeri dobre prakse” po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

- Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

To Top