Čime su pojedinci i organizacije zaslužili nagrade i povelje grada?

Požarevac

Društvo

Čime su pojedinci i organizacije zaslužili nagrade i povelje grada?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja juče je saopštio ko su dobitnici nagrada i povelje Požarevca povodom slave grada Svete Trojice, a danas je u našu redakciju stiglo i obrazloženje odluke.

Povodom Svete Trojice, praznika grada i slave Požarevca, grad dodeljuje nagradu i povelju o nagradi, u neto iznosu od 58.700 dinara i to: Lepomiru Ivkoviću,  glumcu iz Beograda, dr Aleksandru Markoviću, lekaru specijalisti - hirurgu iz Požarevca,Maji Smiljković, sportistkinji iz Požarevca, Slaviši Stevanoviću, treneru iz Požarevca i dr Oliveri Hajrović, kliničkom psihologu iz Kostolca.

>>POZNATI DOBITNICI NAGRADA I POVELJA GRADA POŽAREVCA<<

Grad Požarevac dodeljuje povelju i to Gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Požarevcu i Srpskom atletskom savezu u Beogradu.

Obrazloženje o dobitnicima nagrada

Lepomir Ivković, glumac, rođen je u Beogradu 1959. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Stalni je član Narodnog pozorišta od 1. septembra 1985. godine. Pored uloga u pozorištu ostvario je zapažene uloge i u televizijskim serijama, tumačeći uloge, od kojih su najpoznatije u „Policajac sa Petlovog brda“, „Srećni ljudi“ i „Budva na pjenu od mora“. Dobitnik je brojnih priznanja. Rado se odaziva mnogim projektima u kulturi grada Požarevca, obzirom da potiče iz našeg kraja. Dao je značajan doprinos u kulturi.

Aleksandar Marković, lekar specijalista – hirurg, rođen je 1963. godine u Požarevcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Požarevcu, a potom Medicinski fakultet i specijalizaciju opšte hirurgije u Beogradu. Čitav radni vek proveo je u Opštoj bolnici Požarevac radeći predano kao hirurg i višegodišnji je šef Odeljenja hirurgije u bolnici. Učesnik je brojnih domaćih i stranih kongresa i simpozijuma, gde je i sam izlagao svoje radove. Aktuelni je predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva u Požarevcu. Oženjen je i otac dvoje dece.

Maja Smiljković, sportsitkinja iz Požarevca, prvi ženski planinar. Osvojila je mnoge vrhove u Srbiji, Grčkoj i Bugarskoj. Godine 2021. osvojila je i Ararat u Turskoj, kao prvi ženski planinar iz Požarevca, koji je izveo ovaj poduhvat. Kao član UO Planinarskog kluba „Vukan“ organizovala je više humanitarnih i radnih akcija. Inače je zaposlena u Turističkoj organizaciji grada Požarevca, gde radi u oblasti marketinga i promocije. Dala je značajan doprinos u oblasti sporta i promovisanju grada u sportu.

Slaviša Stevanović, nastavnik fizičkog vaspitanja i trener. Rođen je u Osipaonici 1959. godine. Višu pedagošku školu završava u Beogradu za nastavnika fizičkog vaspitanja. Većinu radnog veka proveo je u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Požarevcu. Godinama vodi školu odbojke u ovoj školi. Brojni su uspesi njegovih odbojkaša, kao i osvojeni pehari. Vrh uspeha se desio 2021. godine, kada je njegova ekipa bila vicešampion sveta u odbojci. Mnogi odbojkaši koji igraju za reprezentaciju Srbije su njegovi učenici. Dao je veliki doprinos u oblasti sporta i promovisanju grada Požarevca u sportu.

Olivera Hajrović, klinički psiholog iz Kostolca, rođena je u Požarevcu. Nakon Požarevačke gimnazije, završila je studije kliničke psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a potom na Medicinskom fakultetu specijalizira medicinsku psihologiju. Za njom je dugogodišnje iskustvo, od kojeg je krucijalni deo stečen u radu sa decom i mladima. Zaposlena na Psihijatrijskom odeljenju Opšte bolnice u Požarevcu, saradnik je Doma zdravlja „012“, a nalazi se i na listi sudskih veštaka Ministarstva pravde. Široj javnosti poznata je po brojnim predavanjima, stručnim tekstovima, televizijskim i radio emisijama. Rukovodilac je „Psihološkog centra“ Kostolac i urednik  časopisa „Glas mladih“ . Autor je knjige „Adolescenti - spoj nauke i prakse“. Autorski honorar od ove knjige poklonila je mladima, najhumanijim maturantima Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Kostolcu  i  najboljim piscima na rodoljubive teme iste škole. Ovim je tokom prošlog leta omogućeno njihovo učestovanje u četranestodnevnoj obrazovnoj ekskurziji koju na ostrvu Krf realizuje časopis „Svetosavsko zvonce“, zvanično glasilo Srpske pravoslavne crkve za decu i mlade. Dala je veliki doprinos u oblasti psihologije, humanitarnog i drugim oblastima rada.               

Gradska organizacija Crvenog krsta u Požarevcu osnovana je 1876. godine, nedugo posle osnivanja Crvenog krsta u Srbiji. Crveni krst u Požarevcu je od svog osnivanja učinio i čini mnogo, kako za građane grada Požarevca, tako i šire. Istorija Crvenog krsta u Požarevcu je duga i burna kao i istorija grada Požarevca i države koja je u prethodnih sto trideset godina prolazila kroz mnogobrojne ratove, stradanja, glad, bedu... Crveni krst se uvek nalazio tu da pomogne, ohrabri ljude i u doba najvećeg stradanja i patnje, ali i da pomogne stanovništvu u stanju socijalne potrebe, unapredi svest o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva, podigne obrazovni nivo stanovništva (opismenjavanje stanovništva), organizuje akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi, akcije borbe protiv alkoholizma, droge i drugih bolesti... Crveni krst Požarevca je od svog osnivanja delovao kao nezavisna, humanitarna, dobrovoljna organizacija koja ima položaj organizacije koja pomaže nadležnim državnim organima u humanitarnoj oblasti. Dala je veliki doprinos u oblasti socijalnog i humanitarnog rada u Požarevcu i šire.

Srpski atletski savez u Beogradu, kao nacionalna atletska institucija, ima veoma uspešnu višegodišnju saradnju sa našim gradom. Vrhunac te saradnje je dostignut donacijom Gradu projekta Atletskog stadiona na osnovu koga se stadion već gradi. Kada stadion bude završen očekuje se dalje unapređenje saradnje sa Savezom na organizaciji brojnih domaćih i međunarodnih sportskih atletskih događaja. Time su dali nemerljiv doprinos daljem razvoju sporta u Gradu Požarevcu.

To Top