Da se ne zaboravi ko je bio Stanoje Glavaš

Braničevo

Društvo

Da se ne zaboravi ko je bio Stanoje Glavaš

Foto: G.M., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Čuvanje sećanja na hajduka, ustanika, vojvodu i nesuđenog vođu Prvog srpskog ustanka već 19 godina u fokusu je Zavičajnog udruženja „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca. Udruženje se pored toga bavi i očuvanjem običaja i tradicije ovog kraja.

Zavičajno udruženje „Stanoje Glavaš“ je osnovano 2004. godine i ima oko 15 članova koji se uglavnom bave spremanjem tradicionalnih srpskih jela, zanatima i ručnim radovima. Zanimljivo je to što udruženje ne čine samo žene, već i muškarci. Ipak Palančanke su u prvom planu, bar kada je u pitanju tradicija.

„Učestvujemo na manifestacijama u opštini Smederevska Palanka, na kojima predstavljamo stara srpska jela, kolače i torte. Svako iz udruženja bavi se nekim delom posla – spremanjem hrane, šivenjem, prevozom, organizacijom“, kaže članica ovog udruženja od osnivanja Danijela Petrović.

Danijela Petrović

Svako iz udruženja daje svoj doprinos u njegovom funkcionisanju, a naša sagovornica najviše voli da učestvuje u pripremanju hrane, slatkih i slanih delikatesa, s obzirom na to da joj je za to potrebno najmanje vremena zbog posla koji radi.

Najvažnija manifestacija za ovo udruženje je “Dani Stanoja Glavaša” koju u Glibovcu organizuju skoro dve decenije. Ovaj događaj koji se odigrava prvog vikenda u avgustu svake godine okupi veliki broj ljudi iz cele Srbije.

“Upečatljivo za našu manifestaciju je to što je koncepirana kao takmičenje, te se učesnici mogu nadmetati u nekoliko tradicionalnih i starih igara. Bore se za titulu mladog harambaše i harambaše i takmiče se u skoku udalj, bacanju kamena sa ramena, obaranju ruku… Uvek organizujemo i bogat kulturno-umetnički program i izložbu tradicionalnih jela i rukotvorina”, objašnjava Danijela.

Članovi udruženja iz Glibovca

Manifestacija traje jedan ili dva dana, u zavisnosti od interesovanja kulturno-umetničkih društava koje dolaze iz različitih krajeva Srbije, a koje udruženje iz Glibovca rado ugošćuje svake godine.

Za organizovanje “Dana Stanoja Glavaša” ovo zavičajno udruženje ima pomoć od meštana, ali i od opštine koja je ove godine pomogla sa 250.000 dinara.

Ovom manifestacijom udruženje čuva sećanje na Stanoja Stamatovića, poznatijeg kao Stanoje Glavaš, hajduka pre ustanka, vojvode u Smederevskoj nahiji, koji je bio jedan od mogućih kandidata za vođu ustanka i jedan od najistaknutijih starešina i junaka u Prvom srpskom ustanku. Rođen je u Glibovcu, a umro i sahranjen je u Baničini.

Osnovna škola “Stanoje Glavaš” u Glibovcu

“U Glibovcu nije sačuvana njegova rodna kuća, ali se škola zove po njemu i nedaleko je spomenik u njegovu čast. Kako bismo sačuvali sećanje na njega pokrenuta je inicijativa i predata dokumentacija da se njegovo telo prenese u Glibovac, jer je on sahranjen u crkvenoj porti u Baničini. To je proces koji traje dugo zbog izdavanja različitih dozvola”, objasnila je naša sagovornica.

Spomenik u Glibovcu

Danijela radi u palanačkom Domu zdravlja, ali joj aktivnosti u udruženju nikada nisu bile dodatna obaveza, već zadovoljstvo. Zaključuje da je najbitnija ljubav prema tradiciji, običajima i ljudima i da je volja najbolja motivacija.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Palančanke u fokusu” koji sufinansira opština Smederevska Palanka po javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top