Udruženje iz Vodica čuva tradiciju i sećanje na Peru Todorovića

Braničevo

Društvo

Udruženje iz Vodica čuva tradiciju i sećanje na Peru Todorovića

Foto: G.M., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Vodicama kod Smederevske Palanke, rodnom mestu Pere Todorovića, Zavičajno – turističko udruženje „Vidovača“ bavi se očuvanjem tradicije i običaja i stara se o tome da se ime i delo jednog od najznačajnijih novinara i književnika između 19. i 20. veka nikada ne zaboravi.

Udruženje je registrovano 2007. godine, ali je imalo brojne aktivnosti i pre toga. Od osnivanja predsednik je bio Miodrag Zagorčić, a nakon njegove smrti odlukom Upravnog odbora, ovu funkciju preuzela je njegova supruga Milijana Zagorčić.

U udruženju je trenutno 20 aktivnih članova, ali je taj broj nekada bio daleko veći, priseća se predsednica.

“U početku nas je bilo više, međutim, pojedini stariji članovi su umrli i sada je većina članova srednjih godina. Trebalo bi da uključimo i mlađe meštane, ali oni danas nemaju vremena. Nakon epidemije koronavirusa nit je prekinuta, te mi kao najbrojnije udruženje ipak nemamo veliki broj članova”, kaže Milijana Zagorčić.

Milijana Zagorčić

Fokus udruženja je na očuvanju srpske tradicije i okupljanje zavičajaca – meštana koji žive u nekim drugim gradovima ili zemljama. Manifestacija “Vodičko prelo u zavičaju Pere Todorovića” umnogome je doprinela očuvanju običaja u ovom kraju.

“Udruženje je prelo organizovalo 15 godina, svake druge subote u avgustu, ali zbog epidemije koronavirusa ta tradicija je prekinuta. Manifestacija se održavala u centru sela, u školskom dvorištu – prekoputa se nalazila rodna kuća Pere Todorovića koja je srušena zbog dotrajalosti, a u blizini je i nova kuća izgrađena u njegovu čast u istom stilu. Na manifestaciji smo pripremali specijalitete na licu mesta, a posetioci su bili u prilici da probaju gibanice od razvijenih kora, rolate, salčiće, vanilice, krofne i brojne druge specijalitete po receptima naših starih i vide različite domaće radinosti”, priča Milijana i smatra da nastavak ove manifestacije u budućnosti zavisi od finansijske situacije.

Udruženje učestvuje i na drugim manifestacijama van Vodica, te osim hrane i poznate kisele vode koja izvire u ovom selu, izlaže i različite ručne radove. Naša sagovornica zadužena je za pogaču pečenu u crepulji, domaći hleb, gibanicu od kiselog testa, salčiće i mnoge druge specijalitete, a u kući poseduje i veliki broj ćilima koje je nasledila od majke i rado ih predstavlja brojnim posetiocima. Kako ističe, od majke je, osim toga, nasledila i ljubav prema običajima i tradiciji.

Štand udruženja na jednoj manifestaciji

Zavičajno – turističko udruženje „Vidovača“ i Udruženje novinara Srbije 2008. godine pokrenuli su inicijativu za izgradnju novinarske kuće koja će nositi ime Pere Todorovića. Ideja je bila da se reparira njegova rodna kuća, ali je po savetu arhitekte i donatora Avrama Krstića doneta odluka da bude sazidana nova, u dvorištu škole “Olga Milošević” u Vodicama.

“Izgradnja ove spomen kuće počela je 2011. godine, a završena za oko dve godine uz pomoć opštine Smederevska Palanka i brojnih donatora. Trenutno je samo podrum opremljen, u njemu se nalazi Zavičajni klub “Smiljevo” nazvan po Perinoj ćerki koja je rano preminula. U planu je da se u njoj, između ostalog, nalazi novinarska sala gde bi se održavala letnja škola novinarstva, kao i spomen soba Pere Todorovića”, kaže Milijana Zagorčić.

Kuća Pere Todorovića

U ovoj kući nalaze se i prostorije udruženja “Vidovača” u kojima organizuju sastanke i druženja za različite praznike, a članovi se brinu i o održavanju i košenju dvorišta. Da bi kuća u celini bila u upotrebi potrebno je još ulaganja, međutim, postoji jedan problem zbog kojih ne mogu da dođu do nekih sredstava od države.

“Novinarska kuća ima upotrebnu dozvolu, ali da bismo konkurisali za finansijska sredstva kod ministarstva potrebno je da se uradi parcelizacija, jer se parcela sada vodi na školu. Opština je poslala papire, ali to dugo traje”, dodaje naša sagovornica.

Funkcionisanju Zavičajno – turističkog udruženja „Vidovača“ pomaže opština, a najviše  donatori, pogotovo za gorivo kada putuju na različite manifestacije, a struju za njihove prostorije plaća mesna zajednica.

Najveći problem je, po rečima naše sagovornice, što nema mladih koji će da naslede njihov rad.

“Udruženje bi trebalo da se proširi, ali mladi radije odlaze iz sela u potrazi za boljim poslom i životom”, zaključuje Milijana koja se nada da će, poput nje i njenog pokojnog supruga, članovi njene porodice nastaviti sa očuvanjem tradicije, običaja i sećanja na Peru Todorovića.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Palančanke u fokusu” koji sufinansira opština Smederevska Palanka po javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top