„Pinosavke“ će ponovo širiti misiju očuvanja tradicije

Braničevo

Društvo

„Pinosavke“ će ponovo širiti misiju očuvanja tradicije

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dubravka Marković Paunić, hemijski laborant iz naselja Kusadak u opštini Smederevska Palanka, najlepše uspomene i sećanja vezuje za Udruženje žena „Pinosavke“, u kome je zajedno sa ostalim članicama na različitim manifestacijama predstavljala tradiciju ovog kraja.

Dubravka se priseća da je osnivanje ovog udruženja sa sedištem u Kusatku pre oko pet godina podstaklo i druge žene u okolini na udruživanje, te se iz tog razloga tada pojavio veliki broj udruženja.

„Na početku nas je bilo oko sedam, ali kada su i druge žene videle da to što mi radimo nije gubljenje vremena, pridruživale su se postepeno. Gostovale smo u nekoliko televizijskih emisija, pa smo tada privukle i mlađe žene“, priča Dubravka.

Deo nekadašnjeg Udruženja „Pinosavke“

Udruženje je dobilo naziv po manastiru Pinosava koji datira iz 14 veka, a nalazi se u selu Kusadak, zbog čega je jedinstveno i autentično.

Iako je po rečima naše sagovornice udruženje finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno po principu „ko koliko može da pomogne“, učestvovalo je na različitim manifestacijama i humanitarnim bazarima u palanačkoj opštini, a često su članice dobijale zahvalnice i diplome za učestvovanje u manifestaciji „Dani Đakove bune“ koja se tradicionalno održava u Kusatku.

Svaka članica imala je svoje zaduženje, a Dubravka najviše voli da priprema slatke i slane specijalitete koji su specifični u ovom kraju.

„Učila sam da kuvam od moje pokojne majke. Stalno smo u detinjstvu imali goste i ona je uvek volela da spremi nešto i nekoga ugosti. Postojali su momenti kada kuvanje nisam volela, ali sada me to opušta i pronalazim svoj mir dok to radim. Najviše volim da kuvam jela po starinskim receptima, koji su dosta drugačiji od današnjih“, primećuje ona.

Slatke đakonije

Dubravka je na različitim manifestacijama ponosno predstavljala i stvari koje je heklala ili vezla njena majka, a ističe da one ni danas nisu promenile boju, oblik ili formu, što svedoči o kvalitetu.

Uprkos uspesima, udruženje se raspalo prošle godine zbog, kako kaže, neslaganja u funkcionisanju. Ipak, pojedinim članicama je u planu da ga ponovo osnuju pod istim nazivom i sa istom idejom i ciljem.

„Imamo velike obaveze u kući i na poslu, ali nakon zime želimo da udruženje zaživi ponovo. Planiramo da budemo smeštene u kancelariji u lokalnoj mesnoj zajednici i tamo napravimo naš kutak“, najavljuje Dubravka.

Najveći cilj u budućnosti je da privuče mlađe žene u udruženje, koje će nastaviti njihovim stopama. Ima, kaže, i ideju kako to da ostvari.

„Razgovor sa mladima o tome šta ih zanima je najbitniji, a potom želim da im objasnim ko smo mi i čime se bavimo. Bitna je razmena ideja, a danas su mladi kreativni, razmenjivali bismo znanja i iskustva“, kaže ona.

Dubravka zaključuje da joj je jedan dan malo za sve one aktivnosti koje radi ili ih ima u planu, a najviše je motiviše ljubav prema tradiciji, običajima i druženju, kao i da kroz sve to predstavi opštinu van njenih granica.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Palančanke u fokusu” koji sufinansira opština Smederevska Palanka po javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

To Top