Jako zagađen vazduh u Požarevcu tokom noći

Požarevac

Društvo

Jako zagađen vazduh u Požarevcu tokom noći

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U noći između subote i nedelje, 14. i 15. januara, vazduh u Požarevcu bio je zagađen, a u jednom trenutku čak i jako zagađen.

Prema rezultatima automatske merne stanica za merenje kvaliteta vazduha, koja se nalazi na uglu ulica Radomira Milenića Rusa i Dositejeve u Požarevcu, vazduh u ovom gradu bio je zagađen u subotu od 15 do 20 časova, u 21 čas jako zagađen, a od 22 do 5 časova ponovo zagađen.

Vazduh je ocenjen prihvatljivim u 6 časova, a potom je naredna dva sata ponovo bio zagađen. Poslednji očitani rezultati koji su na sajtu grada Požarevca dostupni građanima pokazuju da je vazduh u 11 časova dobrog kvaliteta.

Kvalitet vazduha iz časa u čas možete pratiti OVDE.

Podsećamo, ova automatska stanica meri koncentracije sumpor dioksida, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice  PM 10, PM 2,5 i PM 1 u vazduhu. Očitavanja požarevačke merne stanice još uvek nisu vidljiva na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, iako je ranije najavljeno da će biti.

Uticaj na zdravlje stanovništva

Kada je vazduh jako zagađen ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama kao što su: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka za celokupnu populaciju su: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom i preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

 

To Top