Nadležna ministarstva ispituju i druge moguće zagađivače Peka

Kučevo

Društvo

Nadležna ministarstva ispituju i druge moguće zagađivače Peka

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U odgovoru portalu E-Braničevo, Ministarstvo rudarstva i energetike objašnjava šta je sve vlasnicima rudnika bakra u Majdanpeku naloženo da urade do 30.aprila i šta je ta kompanija ispunila, kao i dokle se stiglo sa lociranjem drugih zagađivača Peka.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je nedavno da pored Ziđina postoje i drugi zagađivači reke Pek. 

ŠTA SU PREDUZELA NADLEŽNA MINISTARSTVA POVODOM ZAGAĐENJA PEKA?

Pitali smo ministarstvio koji su to zagađivači i na koji način zagađuju Pek, međutim, oni navode da se još uvek radi na utvrđivanju drugih izvora zagađenja ove reke.

„Radna grupa tri nadležna ministarstva za  zagađenje reke Pek analizira i uzorke vode iz kanalizacije grada, koji pokazuju i organsko, ali i hemijsko zagađenje koje putem kanalizacije dolazi do reke, analizira uzorke vode ispred i iza uliva rudničkih voda, analizira istorijske podatke zagađenja reke od strane D.O.O. „Zlatara Majdanpek“, kao i istorijske podatke o zagađenju svih pritoka reke od starih rudarskih aktivnosti“, odgovorili su iz ministarstva. Dodaju da će se uzimanje uzoraka vode i laboratorijska obrada u cilju detektovanja zagađivača, u narednom periodu kontinuirano sprovoditi.

Kako smo saznali od Darijana Drikića, pomoćnika predsednika opštine Kučevo zaduženog za ekologiju, u narednom periodu će vodni ispektor krenuti u kontrolu dužinom celog vodotoka Peka i utvrditi uzročnike zagađenja.

ŠTA JE URADIO ZIĐIN DO 30. APRILA PO NALOGU NADLEŽNIH MINISTARSTAVA

Iz Minsistarstva rudarstva i energetike potvrdili su za naš portal jučerašnju tvrdnju kompanije Ziđin da su sve što im je država naložila uradili u predviđenom roku.

Podsećamo, kineskoj kompaniji  koja je vlasnik rudnika bakra u Majdanpeku, su od strane resornog rudarskog inspektora naložene mere izgradnje dodatnih kanala i taložnih bazena za mehaničko prečišćavanje vode koji će prihvatiti površinske atmosferske vode i vode sa prališta vozila, u cilju taloženja čestica u vodi.

„Naložene mere su otklonjene u datom vremenskom roku. Kompanija je samoinicijativno, u cilju veće efikasnosti, naloženu meru izrade zemljanog taložnika, preformulisala u izradu betonskog taložnika, i ta mera će biti realizovana za 45 radnih dana. Kompanija je odradila čišćenje nataloženog materijala iz korita reke Mali Pek kod pogona Novo Srebro, ostaje zadatak da se u koordinaciji sa JVP Srbijavode odradi sređivanje vodnog zemljišta na desnom koritu reke“, rekli su iz Ministarstva rudarstva i energetike za E-Braničevo.
 

To Top