Kako krečana u Kaoni utiče na životnu sredinu (VIDEO)

Kučevo

Društvo

Kako krečana u Kaoni utiče na životnu sredinu (VIDEO)

Foto: D. Z.

How Good Of A Friend Are You Really?

Pojedini meštani Kaone ukazali su ovih dana na društvenim mrežama na problem koji nastaje usled obilnih padavina kada se sa separacije sliva krečnjak u njihove bašte i Pek. Kako kažu, usevi su im uništeni, a strahuju i za reku.

Od 1953. godine vrši se eksploatacija i prerada krečnjaka iz ležišta Kaona, koje se nalazi na području opštine Kučevo. Kreč se svojevremeno proizvodio za potrebe smederevske železare ali i za izvoz širom Evrope. Fabrika je tokom godina menjala nazive, bila pripajana rudniku bakra Majdanpek i radila samostalno kao društveno preduzeće, a od 2019. godine radi u sklopu kineske kompanije „Gangyuan co.doo Smederevo“.

Meštanin Kaone, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da krečana ne radi već 15 godina, ali je nastavila da radi separacija koja drobi kamen i trenutno kompanija „Gangyuan co.doo Smederevo“ plasira kamene agregate za potrebe smederevske železare.

Na prašinu su meštani Kaone, tvrdi naš sagovornik, već navikli, ali postoji još jedan problem.

„Krečana se nalazi blizu železničke stanice, gde je nekada bio manastir. Tu ima jedan izvor sa lekovitom vodom, kao i cev u koju se kada padaju kiše sliva jalovina na metar od mog imanja. Tada moja bašta bude poplavljena, bukvalno se napravi malo jezero a ta prljava voda svetlo braon boje uliva se direktno u Pek. Kada  se voda posle izvesnog vremena povuče sve u bašti je trulo, bukvalno ništa nije za upotrebu“, priča naš sagovornik.

 

Poplavljena bašta u Kaoni

Iako je, kako kaže, direktno ugroženo desetak domaćinstava u Kaoni koja se nalaze u blizini krečane, svi ćute zato što je većina njih zaposlena u ovoj kompaniji.

  

Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju, tvrdi da čelnici opštine nisu obavešteni o problemu meštana Kaone.

Imamo jednom mesečno sastanak sa predstavnicima mesnih zajednica i do sada predsednik MZ Kaona nije izneo tu problematiku. Ukoliko budu te informacije došle do nas izaći ćemo na teren da utvrdimo činjenično stanje“, kaže Drikić za E-Braničevo.

Dodaje da nije primećeno zamućenje reke od Kaone nizvodno ka Velikom Gradištu, kao i da će, ukoliko je i ta kineska kompanija jedan od zagađivača, to sigurno utvrditi vodni inspektor.

Ranije je za naš portal izjavio da će vodni inspektor ispitati navode da postoje  i drugi zagađivači Peka, osim kompanije Ziđin. Međutim, još uvek nemaju nikakve informacije o tome da li je ispitivanje završeno, kaže Drikić.

>>NADLEŽNA MINISTARSTVA ISPITUJU I DRUGE MOGUĆE ZAGAĐIVAČE PEKA<<

 Aktuelni vlasnik fabrike kreča, kompanija „Gangyuan“, gradi u Kaoni dvokomornu peć kapaciteta 600 TPD za proizvodnju oko 0,2 miliona tona visokokvalitetnog kreča godišnje, u šta ulaže 20 miliona evra.  

Meštani strahuju da će se situacija dodatno pogoršati kada peć proradi, a očekuje se da to bude u toku ove godine.

Iz kompanije „Gangyuan“ nisu odgovorili na pitanja portala E-Braničevo, pa smo ostali uskraćeni odgovora da li su oni obavešteni o konkretnom problemu meštana Kaone i šta će preduzeti po tom pitanju. Pitali smo i da li eksploatacija krečnjaka ima štetnih uticaja na kvalitet vode u Peku, kako i da li ispituju uticaj na životnu sredinu, kada su rađena ispitivanja.

Još uvek čekamo odgovor.

Na njihovom zvaničnom sajtu stoji da se maksimalno poklanja pažnja merama sprečavanja i smanjivanja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Projektovan je razvijen monitoring životne sredine u cilju otkrivanja negativnih uticaja eksploatacije krečnjaka na životnu sredinu i to: kvaliteta vazduha, kvaliteta površinskih i podzemnih voda, buke… Dosadašnjim redovnim praćem i merenjem od strane ovlašćenih kuća nisu utvrđeni štetni uticaji površinske eksploatacije mineralne sirovine na životnu sredinu, navodi se na kompanijskom sajtu.

To Top