Ko i zašto osniva asocijaciju poljoprivrednih udruženja?

Požarevac

Poljoprivreda

Ko i zašto osniva asocijaciju poljoprivrednih udruženja?

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema pisanju pojedinih medija, u Srbiji su prethodnih dana osnivana brojna nova udruženja poljoprivrednika. Kako je potvrđeno za E-Braničevo, u Požarevcu je prošle nedelje održan sastanak na kome je formirana i asocijacija tih udruženja i izbrano rukovodstvo.

Sastanak je održan u utorak, 6. juna, u prostorijama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac. Sastanku su, kako saznajemo, prisustvovali predstavnici udruženja širom Srbije i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Donje Pomoravlje Brežane“, dok najveće ovdašnje udruženje poljoprivrednih proizvođača “Stig” nije pozvano, ali ni mediji.

“Došli smo i pitali zašto nije pozvano naše udruženje koje ima više od 500 članova, koje ozbiljno radi svoj posao i želi da reši probleme u poljoprivredi, već samo udruženje iz Brežana koje ima daleko manje članova i nije bilo aktivno u prethodnom periodu. Oni su nam samo rekli da nas nisu pozvali zato što mi predstavljamo velike poljoprivrednike, što nije tačno. U udruženju imamo poljoprivrednike koji obrađuju pet hektara, kao i one koji rade po 100 hektara”, kaže za E-Braničevo Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“.

Oni su obavestili ministarku poljoprivrede o osnivanju asocijacije, o čemu, kako im je ona rekla, nije imala nikakva saznanja, kažu iz ovog udruženja.

Sastanku je na poziv udruženja prisustvovao i Bojan Dinić, član Gradskog veća Požarevca zadužen za poljoprivredu, zaštitu životne sredine i zdravstvo.

Po njegovim rečima grad je samo obezbedio prostor za održavanje skupa, a pokretač ideje za osnivanje asocijacije  i organizator događaja je Dejan Gondi, rodom iz Kneževa, koji trenutno obavlja funkciju direktora JKP “BNS” Banatsko Novo Selo.

Kako Dinić kaže za naš portal, na sastanku se govorilo o ujedinjenju udruženja poljoprivrednih proizvođača koji obrađuju manje površine zemlje.

Za predsednika asocijacije izabran je upravo Dejan Gondi, saznaje E-Braničevo. Sa njim smo pokušali da stupimo u kontakt, međutim, nagovešteno nam je da još uvek ne želi da daje bilo kakve izjave, dok se ne završi celokupan proces osnivanja asocijacije.

 

To Top