Krivična prijava zbog seče stabala u „Sunčanom parku“

Požarevac

Saopštenja

Krivična prijava zbog seče stabala u „Sunčanom parku“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu organizacije Ekološko društvo „Prijatelji Čačalice“, Ekološka organizacija SOVA, Pokret „Jasno i glasno“ i Gradski odbor „Dosta je bilo“ Požarevac podnele su krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca, imajući u vidu da su vršioci radova na rekonstrukciji „Sunčanog parka“ postupili suprotno projektu rekonstrukcije.

Kako se navodi u saopštenju, posečena su i stabla koja nisu bila za seču, već za sanaciju, te su na taj način nezakonito postupili i ugrozili, ili naneli štetu životnoj sredini, imajući u vidu značaj zelenog pojasa za njeno očuvanje. 

„Uklonjena su stabla duda 99 i 100, kao i 134 i 135, stabla gorskog javora, koja su po projektu predviđena za sanaciju, što podrazumeva sanitarne mere kako bi se tim stablima poboljšalo zdravstveno stanje i vitalnost. Takođe, na terenu se moglo uočiti da je bila nameravana i seča stabla broj 144, stablo javora pajavca, iako je po projektu određeno za sanaciju, pa postoji sumnja da će i njega poseći pošto je obeleženo na isti način kao i prethodna stabla koja su posečena“, piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi, 22. i 23. septembra tokom izvođenja radova na rekonstrukciji "Sunčanog parka" u Požarevcu nije bilo obezbeđeno radilište i nije postavljena tabla sa informacijama o projektu, a s obzirom na to da je u tom trenutku od mehanizacije radove izvodio mini bager i kamion (kiper), na ovaj je način bila narušena bezbednost prolaznika, te i iz tog razloga podnose  krivičnu prijavu.

„Smatramo da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo: pustošenje šuma iz čl. 274 KZ, obzirom na to da je izvršena nedozvoljena seča stabala prema projektu rekonstrukcije, ili krivično delo oštećenje životne sredine iz člana 264. KZ, ili delo protiv životne sredine iz KZ RS. Imajući u vidu da podnosioci prijave nisu upoznati sa identitetom lica koje je donelo odluke vezane za ovu rekonstrukciju - po čijem nalogu je postupano, kakvi su bili nalozi, da li je postojao stručan nadzor nad radovima i slično, prijava se podnosi potiv NN lica, te se predlaže tužilaštvu da u postupku po ovoj prijavi istraži ova pitanja i potom podnese odgovarajući optužni akt protiv učinioca ili više njih“, navedeno je u saopštenju uz napomenu da je krivična prijava potkrepljena dokazima.

To Top