Kučevo ispituje uticaj teških metala na zemljište i riblji fond

Kučevo

Društvo

Kučevo ispituje uticaj teških metala na zemljište i riblji fond

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Rukovodstvo opštine Kučevo intenzivno radi na rešavanju problema u vezi zagađenja reke Pek.

Darijan Drikić, pomoćnika predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju, kaže za E-Braničevo da je uzorkovano zemljište desetak metara od obale reke na više tačaka i da su dve vrste ribe poslate na analizu. Cilj je da se utvrdi da li je prisustvo teških metala u Peku uticalo na zemljište oko reke i riblji fond.

Pek je ovih dana bistar ali će ipak raditi analizu vode iz reke.

„Nemamo zvaničnu informaciju da li iz rudnika bakra ispuštaju otpadne vode u Pek ili ne. Obišli smo juče vodotok reke i uverili se na terenu da je voda bistra. Ukoliko dođe do  zamućenosti ekipa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac može da dođe na teren u roku od sat vremena i uzme uzorak vode za analizu“, kazao je Drikić.

 On je rekao da imaju dogovor sa Zavodom da u toku ovog meseca uradi još jednu analizu vode iz reke i iz četiri privatna bunara u kojima su ranije analize pokazale da je voda neispravna. Podsećamo da su na teritoriji Voluje u dva bunara bili povišeni sulfati, u Neresnici u jednom bunaru zabeležena je povišena vrednost mangana, a na području Kučeva u jednom bunaru koji se nalazi baš u blizini reke povišeno je gvožđe.

>>NADLEŽNI REAGOVALI, ZIĐIN GRADI POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE VODE<<

 „Nisu nam još uvek stigli rezultati analiza zemljišta i ribljeg fonda iz Beograda. Očekujemo da stignu za dve do tri nedelje, kao i ponovljene analize vode iz reke i privatih bunara. Rezultati analiza će pokazati da li je nivo teških metala opao i da li je voda bezbedna za korišćenje“, istakao je Drikić.

On je ranije rekao za E-Braničevo da je vodni inspektor bio u opštini Kučevo i najavio da će krenuti u kontrolu dužinom celog vodotoka Peka kako bi utvrdio uzročnike zagađenja.

>>ŠTA JE URADIO ZIĐIN DO 30.APRILA PO NALOGU NADLEŽNIH MINISTARSTAVA<<

Da li je i šta urađeno još uvek, kako tvrdi, nemaju informacije.

„Vodni inspektor je rekao da će vršiti kontrolu nizvodno ali još uvek nismo dobili izveštaj da li je završeno kompletno ispitivanje vodotoka i da li su pored rudnika bakra utvrđeni drugi zagađivači Peka“, kazao je on.

U međuvremenu, rukovodstvo opštine Kučevo je u pregovorima sa opštinom Veliko Gradište u vezi opreme za kontrolu kvaliteta vode.

„Prema rečima zamenika predsednik opštine Veliko Gradište izvesno je da ćemo dobiti opremu za monitoring vode od njih, međutim potrebna sredstva za postavljanje bazne stanice na samoj reci nećemo moći da opredelimo u ovoj godini već budžetom za narednu godinu“, rekao je naš sagovornik.

Kako objašnjava, za montažu bazne stanice potrebno je izdvojiti nekoliko miliona dinara, što je veliki novac za opštinu sa skromnim budžetom, ali je neophodno da to učine kako bi u svakom trenutku imali podatke o kvalitetu rečne vode.

Drikić je još naglasio da se voda za piće iz vodovoda analizira svake nedelje po nalogu opštinskog Štaba za vanredne situacije i da je prema poslednjim rezultatima ispravna za piće.

To Top