Šta je uradio Ziđin do 30. aprila po nalogu nadležnih ministarstava

Kučevo

Društvo

Šta je uradio Ziđin do 30. aprila po nalogu nadležnih ministarstava

Foto: Miloš Pešić

How Good Of A Friend Are You Really?

Pek je ovih dana bistar, u reku se trenutno ne ispuštaju otpadne vode iz rudnika bakra u Majdanpeku koji je u vlasništvu kompanije Ziđin, kaže za E-Braničevo Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, više puta proteklog meseca naglasila je da kompanija Ziđin ima rok do 30. aprila da završi novo postrojenje za prečišćavanje vode. Pored toga, ovoj kompaniji naloženo je da očisti korito reke Mali Pek u koju se ispuštaju otpadne vode, a koje dalje otiču u Veliki Pek. 

Ministarstvo rudarstva i energetike nije odgovorilo danas na pitanja portala E-Braničevo, da li je Ziđin u predviđenom roku završio postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
Drikić kaže da su proverili na terenu kakvo je stanje.

„Kompanija Ziđin uradila je kompletno čišćenje korita reke Mali Pek i radi na instalaciji postrojenja za prečišćavanje. To smo proverili na terenu. Pored toga, vodni inspektor je bio kod nas u kontroli i napomenuo da se radi na izgradnji prečišćivača vode. Koliko će to da traje ne znamo, nismo dobili te informacije, ali je bitno da oni ne vrše ispuštanje otpadne vode i da je Pek sada bistar“, rekao je Drikić za E-Braničevo.

Sve otpadne vode iz rudnika će prolaziti kroz prečišćivač, pa tek onda će biti ispuštene u Pek, objasnio im je inspektor, kaže Drikić i naglašava da će, čim Ziđin aktivira prečišćivače i počne da ispušta otpadne vode, uraditi analizu vode iz reke.

Pored Ziđina, ministarka Mihajlović je napomenula nedavno da postoje i drugi zagađivači Peka i da će u narednom periodu utvrditi o kome se radi. Ni na to pitanje nismo danas dobili odgovor od ministarstva koje vodi.

ŠTA SU PREDUZELA NADLEŽNA MINISTARSTVA POVODOM ZAGAĐENJA PEKA

„Stigao nam je dopis od inspektora za vode da će u narednom periodu ići u kontrulu dužinom celog vodotoka Peka i utvrditi uzročnike zagađenja. Imamo mnogo đubreta oko reke, kanalizacione mreže, manje firme koje posluju u slivu reke pa možda i one tu izbacuju otpad. To su stvari koje će vodni inspektor u narednom periodu da utvrdi“, kaže on.

Prema Drikićevim rečima, sledeći korak koji će preduzeti opština Kučevo je čišćenje obala Peka i samog korita reke od otpada. U planu je, kako kaže, da se organizuju akcije u narednih mesec dana u svakoj mesnoj zajednici kroz koju protiče Pek, a ima ih 12. 

„Iz budžeta za zaštitu životne sredine izdvojićemo novac za kupovinu džakova i stavićemo na raspolaganje građanima velike kontejnere za prikupljanje otpada. Automatski će biti odvojen reciklažni otpad, odnosno pet ambalaža od komunalnog otpada. Ako kompanija koja ispušta otpadne vode radi na rešavanju tog problema, hajde da mi rešimo problem otpada koga imamo dužinom celog vodotoka reke Pek“, ističe Drikić.

Trenutno je u procesu analiza zemljišta i ribljeg fonda, a u naredne dve do tri nedelje ponovo će biti urađena analiza vode iz četiri bunara u kojima je bila neispravna, najavio je on.

Posebno je značajno istaći da će opština Veliko Gradište ustupiti na korišćenje opštini Kučevo jednu baznu stanicu za monitoring vode. Drikić očekuje da će uspeti da je postave do kraja godine.

„Mi ćemo iz našeg budžeta da izdvojimo sredstva za monitranje bazne stanice koja će raditi 24 časa monitoring vode. Time ćemo trajno rešiti problem analize vode“, kazao je on.

Danas je međutim kompanija Ziđin  saopštila da je radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek utvrdila da je Ziđin na vreme ispunio sve zahteve inspekcijskog tima.

„Konstatovano je da je Srbija Ziđin koper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti”, navedeno je u saopštenju.

Detalje iz saopštenja kompanije Ziđin čitajte OVDE.
 

To Top