Nadležni reagovali, Ziđin gradi postrojenje za prečišćavanje vode?

Kučevo

Društvo

Nadležni reagovali, Ziđin gradi postrojenje za prečišćavanje vode?

Foto: Miloš Pešić

How Good Of A Friend Are You Really?

Nadležni reagovali na dopise o zagađenju reke Pek, koja ovih dana znatno bolje izgleda. U međuvremenu stigli su rezultati analiza vode iz bunara koji se nalaze u blizini Peka.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je juče u jutarnjem programu Televizije K1, govoreći o reci Pek, da kompanija Ziđin mora do 30. aprila da završi novo postrojenje za prečišćavanje vode.

Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo, zadužen za ekologiju, kaže da su oni poslali ranije dopis Ministarstvu rudarstva i energetike sa zahtevom da se reaguje povodom zagađenja reke Pek.

„Nismo dobili zvaničan odgovor od Ministarstva rudarstva i energetike na dopis ali verujemo da je to razlog reakcije ministarke. Nismo još uvek imali sastanak sa predstavnicima kompanije Ziđin, ali imamo nezvanične informacije da uveliko rade na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, kaže Drikić za E-Braničevo.

On objašnjava da se otpadna voda iz rudnika u Majdanpeku sliva u postrojenje za prečišćavanje vode, potom se uliva u Mali Pek, a onda u Veliki Pek koji protiče kroz opštinu Kučevo. Kako je ovih dana Pek znatno bistriji, pretpostavlja se da je obustavljeno ispuštanje otpadnih voda.

Po Drikićevim rečima, telefonskim putem ostvarili su kontakt sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

„Iz Ministarstva zaštite životne sredine dobili smo informaciju da su uradili analizu vode na pet lokacija i da se rezultati sa dve lokacije, nešto bliže Majdanpeku, podudaraju sa našim“, rekao je Drikić.

Podsećamo da su rezultati analize uzoraka vode iz reke koju je radila opština Kučevo pokazali višestruko povišene vrednosti teških metala.

>>ANALIZE POKAZALE PRISUSTVO TEŠKIH METALA U PEKU<<

U međuvremenu, iz  Zavoda za javno zdravlje Požarevac stigli su rezultati analiza uzoraka vode iz ukupno 23 bunara koji su udaljeni do 100 metara od reke Pek. Rezultati pokazuju blago povišeno prisustvo teških metala u četiri uzorka.

„Na teritoriji Voluje u dva bunara su povišeni sulfati, u Neresnici u jednom bunaru zabeležena je povišena vrednost mangana, a na području Kučeva u jednom bunaru koji se nalazi baš u blizini reke povišeno je gvožđe. Odmah smo obavestili građane, dali im preporuku da ne koriste vodu ni za navodnjavanje, ni za piće. Takođe, stavili smo im na raspolaganje cisternu komunalnog preduzeća da im dostavi vodu za njihove potrebe“, istakao je Drikić i dodao da su rezultati ostalih 19 uzoraka pokazali da je voda ispravna i zdravstveno bezbedna za piće.

On je najavio da će za mesec i po dana ponovo uraditi analizu vode iz četiri zagađena bunara, kao i da rade na pronalaženju laboratorije koja će da uradi analizu zemljišta i ribljeg fonda.

To Top