Na današnji dan rođen je Milivoje Živanović

Požarevac

Kultura

Na današnji dan rođen je Milivoje Živanović

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan 1900. godine rođen je Požarevljanin Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumačku karijeru Milivoje Živanović je počeo je u putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zatim je postao stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nekoliko godina je proveo u Skoplju, a 1932. godine počeo je da glumi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Jugoslovensko dramsko pozorište osnovao je 1947. godine.

U Požarevcu, Milivojevom rodnom gradu, postoje dva glumačka festivala u njegovu čast – Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” i Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“.

Simbolično, već nekoliko godina unazad, predstavnici Centra za kulturu i pozorišta ,,Milivoje Živanović“, predstavnici grada Požarevca, glumci, kao i članovi porodice, polažu cveće na bistu kod Centra za kulturu i na grobu u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Podsećamo da je prošle godine postavljena skulptura Milivoja Živanovića, koja predstavlja rad akademskog vajara Jovana Soldatovića.

POSTAVLJENA SKULPTURA MILIVOJA ŽIVANOVIĆA

Na dan rođenja barda srpskog glumišta, 2. aprila, počinju Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“, tradicija koja datira od 1995. godine.

PREDSTAVLJEN REPERTOAR 27. GLUMAČKIH SVEČANOSTI ,,MILIVOJE ŽIVANOVIĆ”

To Top