Nagrada „Stevan Miša Vrebalov“ u rukama Kristine Kljajić

Kučevo

Društvo

Nagrada „Stevan Miša Vrebalov“ u rukama Kristine Kljajić

Foto: Biblioteka u Rabrovu

How Good Of A Friend Are You Really?

Biblioteka “Stevan Miša Vrebalov” iz Rabrova raspisala je prvi, nagradni konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu poezije, koja će biti nagrađena plaketom "Stevan Miša Vrebalov" i objavljenom knjigom. Žiri je doneo odluku o pobedniku konkursa.

Konkurs je bio otvoren do 15. januara, a pravo učešća imali su svi autori koji pišu na srpskom jeziku, kao i autori iz drugih zemalja čiji je rukopis preveden na srpski jezik. Na konkurs je pristiglo 60 rukopisa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

O nagradi je odlučivao  tročlani žiri u sastavu:  dr Jovana Radenković, klasični filolog, doc.dr Nikola Miljković, filolog, i Dragan Despot Đorđević, pesnik.

Žiri je jednoglasno doneo odluku da se nagrada dodeli Kristini Kljajić iz Kraljeva za rukopisnu zbirku pesama “Zidovi kuća”.

Nagrada “Stevan Miša Vrebalov”  podrazumeva objavljivanje nagrađene knjige, dodelu plakete, kao i organizovanje promocije knjige.

“Poezija Kristine Kljajić predstavlja opipljivu metafiziku unutrašnjeg života – ona pred čitaoce iznosi zbirku dragocenih ulomaka stvarnosti kakvu spoznaje svako biće čulnosti. Atmosfera slika u kojima je naizgled sve jednostavno, prolazno i brzo, obojena je dubokom proživljenošću lirskog subjekta koji ne prekida svoj beg od svega, pa i sebe, čak ni onda kada se samozaboravi u izmaštanoj idili. Premda u zbirci „Zidovi kuća" sve ima spoznatljiv oblik – kuća, bor, šuma, bašta, planina, ostrvo, more – istovremeno, uvek, nosi i oblik nečeg drugog. Lišće smokve lako se preobražava u šake hrabrog čoveka, drveće se nastanjuje u plućima, a krošnje postaju tavani kuća koje nikad ne nestaju iz očiju. Posezanjem za atipičnim slikama, smešanim u sudaru snoviđenja i stvarnosti, vidljivog i zaumnog, faktičkog i naslućenog, autorka narativnost svojih pesama vizualizuje u čiste forme poput onih u metafizičkom slikarstvu. Svi oblici prebivaju u beskonačnoj nostalgiji, ljudi podsećaju na lutke, a život pršti jedino unutar tela lirskog subjekta, zarobljenog u svojim strahovima, nepripadanju, neodlučnosti i oporavljanju”, piše u obrazloženju žirija.

O dobitnici nagrade

Kristina Kljajić je rođena u Kraljevu 1998. godine.  Gimnaziju je završila u Vrnjačkoj Banji.  Osnovne i master studije srpske književnost završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Trenutno je na doktorskim studijama srpske književnosti u Beogradu. Bavi se  pisanjem poezije i slikarstvom.

To Top