Nisu ispunjena sva obećanja, poljoprivrednici najavili protest

Braničevo

Poljoprivreda

Nisu ispunjena sva obećanja, poljoprivrednici najavili protest

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ najavilo je protestnu vožnju i blokadu puta za 29. mart jer nisu ispunjena obećanja koja su ranije dobili od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na poslednjem sastanku poljoprivrednika sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i grada Požarevca, koji je održan 10. februara, dogovoreno je da azotno đubrivo poljoprivrednici plate 750 evra po toni sa PDV-om, a da grad Požarevac subvencioniše razliku do tržišne cene.

>>POLJOPRIVREDNICI BRANIČEVA DOBILI SUBVENCIONISANU CENU ĐUBRIVA<<

Dogovor je bio i da se poljoprivredni proizvođači upisuju dva puta za đubrivo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi ali, po rečima Nedeljka Savića, predsednika Udruženja poljoprivrednika „Stig“, dogovor nije ispoštovan u celosti.

„Prvi krug upisa regresiranog đubriva je uspešno završen u februaru. Drugi krug upisa je trebalo da bude od 10. marta, međutim do toga nije došlo, a mnogi poljoprivrednici se nisu javili u prvom krugu“, objasnio je on i naglasio da im je potrebno još oko 1.000 tona đubriva.

Pokušavali su, kaže, da stupe u kontakt sa resornim ministarstvom, međutim nisu dobili potvrdan odgovor da će obećanje biti ispunjeno, te su odlučili da organizuju novi protest.

„Danas smo prijavili protest u policiji za utorak, 29. mart. Protestna vožnja traktora krenuće u 9 časova iz Bratinca, proći će kroz centar Požarevca i nastaviti ka autoputu, a saobraćaj će biti blokiran ispred mosta na Moravi kod NR pumpe“, najavio je Savić.

On ističe da su poljoprivrednici svesni da ne može preko noći da se promeni celokupna agrarna politika, ali i da moraju da se bore za ono što im je obećano. Savić napominje i da trpe štetu zbog zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda koju niko neće da im nadoknadi.

„Mi samo tražimo da se ispuni ono što nam je obećano. Dobili smo obaveštenje od ministarstva da će da nas kontaktiraju, očekujemo da narednih dana uđemo u pregovore“, zaključio je Savić.

Podsećamo, poslednji protest poljoprivrednih proizvođača iz Braničevskog okruga održan je 2. februara.

>>PROTEST: KOLONA TRAKTORA PROŠLA CENTROM POŽAREVCA (FOTO-VIDEO)<<

To Top