Održan 3. Pantelejski sabor u Stamnici

Petrovac

Kultura

Održan 3. Pantelejski sabor u Stamnici

Foto: TO Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

U Stamnici je 9. avgusta održan 3. Pantelejski sabor, u organizaciji KUD-a “Vuk Karadžić” i Udruženja žena “Stamničanke”, uz podršku Kulturno prosvetnog centra, Turističke organizacije i opštine Petrovac na Mlavi, pod pokroviteljstvom Mesnih zajednica Stamnica i Stamnička Reka.

Manifestacija je imala kulturno-umetnički karakter, ali od ove godine domaćini su odlučili da Pantelejski sabor dobije i takmičarsku dimenziju gde su kulturno-umetnička društva predstavila svoja sela, kulturu i običaje svoga kraja, kako bi doprineli tome da se sa ovog mesta ovde vidi sva raznolikost i lepota Srbije, a time i očuva tradicija našeg naroda.

Takmičenje je bilo podeljeno u dve glavne kategorije - izvornost i koreografija, a stručnim žiri su činili: Igor Gudić iz Kraljeva – koreograf i predsednik folklornih ansambala Srbije, Vladimir Milićević iz Kraljeva – profesor muzike i Ivan Terzić iz Beograda – etnolog.

U programu su učestvovala društva: KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice, KUD “Izvor” Laznica, KUD “Prva iskra” Ćovdin, KUD “Vlaško kolo” iz Osanice, KUD “Sveta Trojica” Bobovo, KUD “Milivoje Živanović” iz Trnovča i KUD “Paulj Matejić” iz Melnice.

Nagradu za najboljeg instrumentalistu dobila je Marina Marić iz Osanice, dok je nagrada za najbolje pevanje u koreografiji pripala KUD-u “Vuk Karadžić” iz Stamnice. Ljubiša Radojković iz Stamnice je dobio nagradu za najbolje izvorno pevanje, a za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Mališa Milošević iz Trnovča.

Žiri je nagradu za najbolji prikaz nošnje u kategoriji izvornog folklora dodelio KUD-u “Vlaško kolo” iz Osanice, dok je nagrada za najbolji prikaz nošnje u kategoriji koreografisanog folklora pripala KUD-u “Vuk Karadžić”.

Glavne nagrade 3. Pantelejskog sabora u Stamnici za izvornost dodeljene su u kategoriji izvornost KUD “Vuk Karadžić, KUD “Vlaško Kolo” i KUD “Izvor”, a za najbolju koreografiju nagrađeni su KUD “Vlaško Kolo”,bKUD “Vuk Karadžić” i KUD “Paulj Matejić”.

Specijalna nagrada žirija za najbolji stil igre u koreografiji pripala je Kulturno umetničkom društvu “Vuk Karadžić” za “Vlaške igre iz okoline Petrovca na Mlavi”.

U takmičenju za najlepšu devojku Sabora učestvovalo je 16 devojaka. Prema odluci žirija najlepša je Anastasija Nikolić iz Stamnice, prva pratilja je Jelena Milivojević iz Osanice, a druga pratilja Aleksandra Rajčić iz Trnovča.

Pre početka programa organizatori su uručili povelje zaslužnim građanima. Povelje su posthumno dodeljene Pavlu Đorđeviću i Miroslavu Iliću Fići, a primili su iz članovi njihovih porodica.

Za doprinos unapređenju kulturnih aktivnosti u selu dobitnici povelja su: Studena Đorđević, Dušan Pavlović, Zvonimir Paunović, Milan Đurić, Danilo Radanović, Drakče Zdravković, Ljubiša Radojković, Zaviša Gajić, Ljupče Bokić i Dobrica Nikodijević.

Pored kulturno-umetničkog dela programa, u popodnevnim satima održana su takmičenja u starim seoskim sportskim igrama.

To Top