Papir kao ideja, inspiracija, materijal i podloga

Požarevac

Kultura

Papir kao ideja, inspiracija, materijal i podloga

Foto: S.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti 30. juna otvorena je izložba radova na papiru i od papira koji su nastali povodom, za sada, održana dva međunarodna bijenala umetnosti pod nazivom „'ARTiJA“ čiji je organizator ustanova Spomen-park „Kragujevački oktobar“ iz Kragujevca.

Manifestacija koja okuplja umetnike iz zemlje i inostranstva je relativno mlada pojava na umetničkom nebu – zaživela je 2018. godine, a nije je omela ni korona. Drugo bijenale je uspešno održano i 2020. godine, a ove godine sledi i treći skup poštovalaca rada na sveprisutnom crtačkom i slikarskom, pa i skulptorskom mediju.

„'ARTiJA“ okuplja umetnike iz Srbije, Norveške, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Nemačke, Austrije i Poljske.

Inače, ova izložba je rezultat uspešne saradnje dve ustanove kulture iz dve Miloševe prestonice, Kragujevca i Požarevca, Spomen - parka „Kragujevački oktobar“ i Narodnog muzeja.

Objekti, skulpture, crteži, grafike, slike našli su mesta na ovoj jedinstvenoj postavci koja je okupila brojne umetnike različitih generacija i estetskih pristupa kojima je zajednička osobina bila papir kao ideja, inspiracija, materijal i podloga.

Izloženo je 40 radova o kojima je nešto više rekao kustos Galerije „Mostovi Balkana“, Nenad Ristović, autor ove izložbe, koji je između ostalog i pozvao sve zainteresovane umetnike da učestvuju na trećem Međunarodnom bijenalu „'ARTiJA“ ,čiji je konkurs otvoren do 20. jula.

Izložba traje do 19. jula, a ulaz je slobodan.

To Top