Pomor ribe u Peku: Uzeti uzorci, čekaju se rezultati

Golubac

Društvo

Pomor ribe u Peku: Uzeti uzorci, čekaju se rezultati

Foto: A.Bogdanović FB

How Good Of A Friend Are You Really?

Vlasnici Hladnjače Braničevo u istoimenom selu kod Golupca, nisu dali portalu E-Braničevo konkretne odgovore na konkretna pitanja povodom uginuća ribe koje se u dva navrata dogodilo tokom leta, ali je zato nakon prijave meštana neke od odgovora dalo nadležno ministarstvo.

Na brojna pitanja portala E-Braničevo iz beogradske kompanije  „Coolfood“, nisu dali konkretne odgovore, samo su poručili da „ne smeju da daju izjave dok ne stignu rezultati analize“.

Na našu molbu da pojasne šta se tačno analizira i ko to radi, odgovor je izostao.

Međutim, kako saznajemo, meštanin sela Braničevo, Aleksandar Bogdanović, uputio je dopis Ministarstvu zaštite životne sredine,a obratio se i drugim nadležnim institucijama.

Ministarstvo je odgovorilo da je po primljenom obaveštenju da je u reci Pek u rejonu Braničeva uočena izvesna količina uginule ribe, republička inspekcija za ribarstvo  izašla na teren i dala nalog korisniku ribarskog područja „Mlava“ JP „Srbijašume“ Beograd, da bez odlaganja postupi u skladu sa protokolom propisanim Programom upravljanja ribarskim područjem, a koji se odnosi na akcidentna uginuća riba. Istovremeno su preduzeti i drugi koraci kako bi se utvrdio razlog uginuća ribe, kažu u ministarstvu.

Na zahtev republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, koja je na teren izašla 23. avgusta, inspektor za zaštitu životne sredine opštinske uprave Golubac, obavio je i nadzor na lokaciji hladnjače CoolFood d.o.o.  Beograd. Republička inspekcija je dala nalog da se izvrši uzorkovanje vodotoka Peka, kao i uzorkovanje otpadnih voda hladnjače u mestu Braničevu i to u što kraćem roku, u skladu sa mogućnostima Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor kojem je poveren ovaj posao.

Istovremeno, na zahtev inspekcije Ministarstva zaštite životne sredine, uzorkovanje vode je obavio i korisnik ribarskog područja „Mlava“ JP „Srbijašume“ Beograd, a uzorci su predati nadležnom Zavodu za javno zdravlje. Ribočuvarska služba korisnika je sakupila uginule ribe i identifikovala ih po vrstama, količini i uzrasnom stadijumu, a uzorci su dostavljeni radi analize Institutu za veterinu.

Dobijeni rezultati svih analiza biće iskorišćeni za utvrđivanje razloga uginuća i otkrivanje potencijalnog izvora zagađenja, nakon čega će biti preduzete zakonom propisane mere, tvrde u resornom ministarstvu.

Korisnik ribarskog područja je o ovom događaju obavestio i druge nadležne organe - nadležnu stanicu MUP-a, nadležno tužilaštvo, kao i nadležne republičke inspekcije - vodnu i veterinarsku, navodi se u odgovoru Sektor za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini pri ministarstvu.

Podsećamo, pomor ribe dogodio se 23. avgusta i, po rečima naših čitalaca, nije prvi put.

>>UGINULA RIBA U PEKU KOD BRANIČEVA, ŠTA JE UZROK?<<

To Top