Pek na čekanju

Kučevo

Društvo

Pek na čekanju

Foto: N.Joksić

How Good Of A Friend Are You Really?

Pek je i dalje svakodnevno manje ili više mutan, meštani Kučeva zabrinuti, a čelnici ove opštine čekaju da neko odgovori na dopise koje su uputili na više adresa.

Tri nedelje nakon prvih fotografija „čudnih“ boja Peka koje su alarmirale javnost i nedelju dana nakon što su rezultati analize vode iz Peka u Kučevu, koju je radio Zavod za javno zdravlje Požarevac, pokazali višestruko povišene vrednosti teških metala, ovaj ekološki problem još je na čekanju. Lokalna samouprava o ovom problemu obavestila je predsednika Srbije, predsednicu vlade, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo privrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agenciju za zaštitu životne sredine, JVP „Srbijavode“ i načelnika Braničevskog upravnog okruga, zatraživši pomoć da se situacija reši. 

„Jos uvek niko od nadležnih nije odgovorio i reagovao“,  potvrdio je za E-Braničevo Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo zadužen za ekologiju.

ANALIZE POKAZALE PRISUSTVO TEŠKIH METALA U PEKU

ZZJZ ZAJEČAR: POVIŠENE VREDNOSTI SULFATA I GVOŽĐA U PEKU

Šta opština Kučevo, kojoj su sada ugrožene dve ključne grane za lokalni razvoj, poljoprivreda i turizam, može da uradi ukoliko bi se nadležni oglušili na njihove apele, pitali smo prvog čoveka Kučeva Ivana Rajičića. On za E-Braničevo kaže da se oni ipak nadaju odgovoru nadležnih.   

„Mi očekujemo odgovor od zvaničnih organa pa ćemo tek nakon toga odlučiti šta ćemo dalje preduzimati“, kaže Rajičić.

Dok se čekaju reakcije Štab za vanredne situacije opštine Kučevo naložio je niz mera koje su u njihovoj nadležnosti, a i dalje traže načine da zaštite zdravlje meštana i okolinu.  

„Uzorkovali smo vodu i iz privatnih bunara koji se nalaze na udaljenosti do 100 metara od Peka, biće uzorkovano i riblje meso i poslato na analizu i uradićemo utvrđivanje ribljeg fonda. Uzorkovanje vode iz okolnih bunara po zahtevu građana će biti obavljeno 26. marta, a rezultate ocekujemo za 7 do 10 dana“, kaže Darijan Drikić.

Po njegovim rečima, analize zemljišta u slivu Peka i ribljeg fonda radiće tokom aprila, a analize vode sa vodoizvorista „Mlaka“  na svakih 10 dana.

Uzrok zagađenja lociran je u Majdanpeku, odakle rudnik bakra, sada u vlasništvu kineske kompanije  „Serbia Zijin Copper“, ispušta otpadne vode u Pek.

ŠTA BOJI REKU PEK I IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU?

Bilo je ranije najava da će predsednici opština Kučevo, Veliko Gradište i Golubac tražiti sastanak sa predstavnicima kineske kompanije, kako bi razgovarali o rešenju problema. Međutim, prema rečima Drikića, taj poziv još uvek nije upućen i nisu, kaže, tačne priče da se Kinezi nisu pojavili na sastanku.
 

To Top