Požarevačka gimnazija obeležila 161. rođendan (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevačka gimnazija obeležila 161. rođendan (FOTO)

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevačka gimnazija je proslavila 161 godinu postojanja, a svečana akademija održana je u dvorištu škole.

Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije, prisetila se tragedije koja se prošle školske godine dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a koja je pogodila celu Srbiju i istakla važne lekcije koje su naučili.

„Svaka nova godina donosi novo obećanje i veru da ćemo prevazići poteškoće i obući odelo novog čoveka bez starih briga i problema. Bolni trenci iz prošle školske godine, koja se prerano završila, doneli su nam novi pogled na život. Tih dana kada je cela Srbija stala i mi smo tugovali i razmišljali o smislu zajedništva, škole, porodice, društva, celokupnog našeg postojanja i angažovanja. Danas, otrežnjeni, podstaknuti da više razgovaramo o toleranciji, poštovanju različitosti, drugarstvu i bliskosti i osnaženi, ali sa ranom u srcu, krećemo u nove poduhvate sa uverenjem da ćemo prevazići prisutne ljudske probleme i opet školi vratiti ono vekovno mesto sigurnosti, napretka, društvenog boljitka, topline i razdragane mladosti“, rekla je direktorka.

Ona je još napomenula da su učenici Požarevačke gimnazije na takmičenjima koje je organizovalo Ministarstvo prosvete osvojili 17 pojedinačnih, šest grupnih i ekipnih, dve međunarodne nagrade i tri pohvale na državnim takmičenjima. Pored toga, ostvarili su mnoštvo pobeda na literarnim i likovnim konkursima i takmičenjima.

„U prethodnoj školskoj godini govorili smo jezikom kvaliteta. Počeli smo Oktobarskom nagradom grada Požarevca, nastavili zlatnom medaljom na Međunarodnom sajmu obrazovanja u Novom Sadu i završili najvećom državnom nagradom u oblasti obrazovanja – Svetosavskom nagradom“, istakla je Žukovski.

Na takmičenjima svih nivoa, ističe direktorka, učestvovalo je više od 100 učenika od ukupno 700.

„Na programima u Petinci naša škola je imala veliki broj učenika među polaznicima, ali i među saradnicima, u Sjedninjene Američke države na razmenu otišla su tri učenika, a gost Požarevačke gimnazije bila je učenica iz Italije. U okviru Erasmus programa otkrivali smo ciljeve održivog razvoja, boravili u Grčkoj i na Malti i bili domaćini gostima iz inostranstva. Nakon projekta Saveta Evrope „Podsticanje demokratske kulture u školama i kvalitetno obrazovanje za sve“ Požarevačka gimnazija je postala mentorska škola za demokratsku kulturu“, istakla je direktorka.

Podsetila je da je prošle godine ova škola bila domaćin dva državna takmičenja – iz istorije i filozofije, a ove godine je suorganizator i koordinator hodočasnog putovanja učenika i nastavnika grada Požarevca na Krf, Vido i Solun.

„Odgovornost je prva misao koja mi pada na pamet kada su aktuelni profesori i učenici Požarevačke gimnazije u pitanju. Godine iza vas, tokom kojih ste uspešno nastavili da gradite ime ove obrazovne ustanove, iznedrile su veliki broj učenika koji su kasnije postali viđeni ljudi u domaćim i svetskim okvirima. Prethodno, oni su svoje karijere inspirisali uspesima u školskim i vanškolskim takmičenjima Požarevačke gimnazije“, rekao je Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca i podsetio da je Narodni muzej u Požarevcu nastao na temeljima gimnazijskog muzeja koji je osnovan 1895. godine.

Žukovski i Mijatović   

Za dugogodišnju podršku u unapređivanju kvaliteta uslova za rad i učenje uručene su zahvalnice pojedincima i ustanovama. Takođe su uručene diplome i knjige učenicima koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu.

U nastavku svečanosti usledio je kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici i profesori škole.

To Top