VAŽAN JUBILEJ: Požarevačka gimnazija proslavila 160. rođendan (FOTO)

Požarevac

Događaji

VAŽAN JUBILEJ: Požarevačka gimnazija proslavila 160. rođendan (FOTO)

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Raznovrsnim programom Požarevačka gimnazija je obeležila 160 godina postojanja i uspešnog rada, a centralna proslava održana je danas u Centru za kulturu Požarevac.

Ukazom kneza Mihajla Obrenovića 24. septembra 1862. godine osnovana je polugimnazija u Požarevcu i tako su uslišene višegodišnje molbe i vapaji Požarevljana da svojoj deci obezbede svetlost prosvete i znanja“, podsetila je na početku svog obraćanja Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije, i istakla da iako je menjala nazive i promenila sedište 1974. godine, kontinuirano se razvijala, odolevala vremenu i ispisivala istoriju srpskog školstva.

Danijela Žukovski

„Požarevačka gimnazija je danas savremeno opremljena, modernizovana, digitalizovana škola sa 25 odeljenja, tri nastavna smera, više od 700 đaka i 80 zaposlenih u kojoj se neguju tradicija, stručnost, humanost, interkulturalnost i kvalitet u radu. Pored redovne nastave škola ima razgranatu mrežu vannastavnih aktivnosti, bogatu kulturnu, javnu i izdavačku delatnost. To je škola čiji učenici i nastavnici svake godine osvajaju pregršt državih nagrada iz različitih oblasti“, kazala je Žukovski.

Ona je još napomenula da je u prethodnoj školskoj godini na takmičenjima i smotrama učestvovala skoro trećina učenika ove škole. Na državnim takmičenjima osvojili su 13 nagrada u pojedinačnoj i dve u ekipnoj konkurenciji. Njima i profesorima koji su ih pripremali za takmičenja su ovom prilikom uručene nagrade.

Nagrađeni učenici i profesori

Posebno je izdvojila uspeh školske odbojkaške ekipe na svetskom prvenstu u Brazilu.

ODBOJKAŠI POŽAREVAČKE GIMNAZIJE ZAVRŠILI UČEŠĆE NA SVETSKOM PRVENSTVU

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kazao je da su u ministarstvu svesni velikog značaja ove škole za grad, okrug i za obrazovanje u Srbiji.

„Nama je izuzetno bitno da se nastavi ova tradicija koju imate, da možemo da konstatujemo ove sjajne rezultate koje postižete, ali to je u isto vreme jedan zalog za budućnost koji vi u narednom periodu morate da potvrdite. Znamo da su prethodne godine bile izuzetno teške i nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da se posvetimo svi zajedno podizanju kvaliteta, a ministartsvo je tu da vam pruži podršku za sve što vas očekuje“, naglasio je Blagojević.

Miloš Blagojević,pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da ovaj veliki jubilej, pored učenika i zaposlenih u Požarevačkoj gimnaziji, slave svi Požarevljani ponosni na uspehe ove škole. On je podsetio da su 17 učenika članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, sa akcentom na dr Pavla Savića koji je jedno vreme bio na njenom čelu. Među istaknutim učenicima ove škole izdvojio je i akademika dr Radimira Lukića, nekadašnjeg redovnog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu po kome amfiteatar u toj obrazovnoj ustanovi danas nosi ime, kao i  čuvenu slikarku Milenu Pavlović Barili i Slobodana Stojanovića, autora serije „Više od igre“.

„Grad Požarevac će nakon ovih 16 decenija nastaviti da osluškuje želje građana i tako i dalje ulagati u infrastrukturu škole. Da bi ovaj grad i Požarevačka gimnazija i dalje davali sjajne umove Srbiji i svetu, moraju se obezbediti adekvatni uslovi za nastavu“, istakao je Pavlović i čestitao đacima i zaposlenima ovaj značajan jubilej.

Saša Pavlović                                                 

Za dugogodišnju podršku u unapređivanju kvaliteta uslova za rad i učenje uručene su povelje zahvalnosti najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.

Dobitnici povelja zahvalnosti

U nastavku svečanosti usledio je kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici i profesori škole.

Učenica Požarevačke gimnazije Sara Trailović kao Milena Pavlović Barili

Jubilej obeležen raznovrsnim programom

Program obeležavanja 160. rođendana počeo je u utorak, 20. septembra, kada je održana 11. likovna kolonija Požarevačke gimnazije. Narednog dana upriličena je promocija časopisa „Razvitak“ literarne sekcije škole.

Današnji program počeo je pre podne košarkaškom utakmicom „Međusobni susret generacija“, zatim su učenici prvog razreda zasadili svoje drvo, dok su ostali razredi zalivali drvo svoje generacije u školskom dvorištu. U isto vreme, tačno u podne, u školi su se okupile generacije nekadašnjih gimnazijalaca, a potom je otvorena izložba likovnih radova u holu škole.

Neposredno pre svečane akademije, u holu Centra za kulturu Požarevac otvorena je istorijska izložba.

Izložba u holu Centra za kulturu

To Top