Predstavljena nova aplikacija za prijavu ekoloških problema

Požarevac

Događaji

Predstavljena nova aplikacija za prijavu ekoloških problema

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine danas su u Požarevcu prezentovali čelnicima lokalnih samouprava i inspektorima aplikaciju „gReact“ koja služi za prijavljivanje ekoloških problema, a potom su održali obuku za ekološke i komunalne inspektore.

Aplikacija „gReact“ (Green Reaction) počela je sa radom 31. januara ove godine i funkcioniše tako što nakon besplatnog preuzimanja preko App stora i Google stora građani šalju prijave koje zatim administratori ovog sistema prikupljaju i prosleđuju nadležnim institucijama širom Srbije.

Po rečima Ivane Jokić, sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine, za manje od dve nedelje stiglo je više od 700 prijava građana, od toga nekoliko iz Braničevskog okruga i sve su bile u vezi divljih deponija.

 „Na teritoriji Republike Srbije postoji negde oko 3.500 divljih deponija, a Ministarstvo je prošle godine očistilo oko 500. Apelujemo na građane da nam pomognu u rešavanju ovih i sličnih  problema kako bi poboljšali kvalitet života i samim tim zaštitili životnu sredinu“, istakla je Jokić.

 

Ivana Jokić, sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ekološke probleme građani mogu prijaviti i putem telefona ,besplatnim pozivom na broj  080 003  003, kontakt centar radi svakim radnim danom od 7.30 do 15.30 časova, ali može se i poslati sms ili mms na broj 066/55 55 001.

Na pitanje novinarke portala E-Braničevo koji rok imaju lokalne samouprave za rešavanje prijavljenih problema, Jokić je kazala da zavisi od njegove složenosti.

„Kada su u pitanju problemi poput divljih deponija, lokalnim samoupravama uglavnom dajemo rok od sedam dana“, odgovorila je ona.

 

Predstavljena aplikacija predstavnicima lokalnih samouprava i inspektorima

Inspektorima iz celog Braničevskog okruga dodeljeni su novi mobilni telefoni sa instaliranom aplikacijom kako bi uspešnije mogli da obavljaju svoj posao, a potom je usledila kraća obuka.

To Top