Preduzetnicima 3,1 milijarda dinara bespovratno za nabavku opreme

Braničevo

Privreda

Preduzetnicima 3,1 milijarda dinara bespovratno za nabavku opreme

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta „Srbija i EU – Oprema za privredu“ koji finansira Evropska unija, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama.

Ukupna bespovratna sredstva iznose oko 3,1 milijardu dinara. Ministarstvo privrede obezbedilo je iznos od 1,9 milijardi dinara,  a Evropska unija bespovratna sredstva i tehničku podršku za sprovođenje projekta u ukupnom iznosu od 11 miliona evra.

Cilj programa jeste podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju. Sredstva opredeljena programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to: proizvodne opreme i/ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, delova, specijalizovanih alata za mašine i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje. Takođe, sredstva se mogu koristiti i za nabavku nove opreme za izvođenje građevinskih radova, odnosno građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama: banka Poštanska štedionica A.D. Beograd, banka Intesa A.D. Beograd, OTP Banka Srbija A.D. Novi Sad,NLB Komercijalna banka A.D. Beograd, Erste banka A.D. Beograd, Eurobank direktna A.D. Beograd, Inteza leasing DOO Beograd i Unicredit leasing Srbija doo Beograd.

 Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

1) pravna lica, registrovana u APR kao privredna društva, ili zadruge, koja su razvrstana na mikro i mala pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS”, br. 73/19 i 44/21 - dr. zakon) prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu;

2) preduzetnici registrovani u APR.

Privredni subjekti koji ispune uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju programa, uslovno odobre kredit odnosno finansiranje mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja. Učešće privrednih subjekata iznosi 5 odsto od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 31. decembra 2021. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja - jedan zaposlen – do 1 milion, od dva do pet zaposlenih – do 2,5 miliona, šest i više zaposlenih – do 5 miliona dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2022. godine.

Prijave za dodelu bespovratnih sredstava, zajedno sa ostalom dokumentacijom i zahtevom za kredit odnosno finansijski lizing, predaju se ili dostavljaju elektronski u jednoj od ekspozitura/filijala poslovnih banaka i lizing kompanija koje učestvuju u realizaciji ovog programa.

To Top