Septembar 2020. –  slika novog života u doba smrti (FOTO)

Žagubica

Društvo

Septembar 2020. – slika novog života u doba smrti (FOTO)

Foto: Ana Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Učenica iz Laznice nagrađena je na likovnom konkursu „Solidarnost nas spaja“ za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu.

Šesnaestogodišnja Milica Žujica, učenica druge godine Tehničke škole u Žagubici, rešila je da oproba svoju kreativnost kada je u školi čula  da može da učestvuje na konkursu Evropske unije. „ Solidarnost nas spaja“ je, kaže, tema koja ju je motivisala, pogotovo u ova teška vremena za ceo svet. A trebalo ja baš to – nacrtati „svoj svet“ u godini pandemije, kreativno iskazati sopstveni doživljaj u odnosu na izazove koje su nove okolnosti postavile pred celo društvo.

Detalje joj je, kao i ostaloj deci iz škole, objasnila profesorka likovne umetnosti Dragana Rogić.

A onda je Milica pustila mašti na volju.

Dva dana je radila crtež na hameru, međutim, jedan od uslova konkursa bio je da rad bude na papiru bloka broj 5.

„Novi crtež nacrtala sam bojicama u zadnjem roku, bukvalno za jedan sat. Želela sam da prikažem odgovornost lekara tokom pandemije uz jedan srećan momenat, pa sam nacrtala dolazak deteta na svet“ , priča Milica za portal E-Braničevo.

 

Ovako Milica vidi svet u doba pandemije

Pored crteža Milice Žujice, Tehnička škola iz Žagubice poslala je još četiri rada drugih učenika koji su takođe iskazali svoju kreativnost“, kaže profesorka Rogić.

Sve ih je obradovala vest da se Milica našla među 12 nagrađenih autora.

Za nju je, kaže, to bilo iznenađenje.

„Iskreno nisam očekivala nagradu, baš sam se iznenadila kada sam čula da je moj crtež među nagrađenim radovima“, kaže ona uz zadovoljan osmeh.

 

Milica Žujica sa nagradama

Njenih ruku delo našlo se na kalendaru EU PRO kao ilustracija za mesec septembar. Rađanje novog života u jeku pandemije i smrti. Milica je tako videla svetlo u tami. Uspela je da vešto uplete srećan trenutak u vreme tuge i straha. Jer, to je život.

Rad Milice Žujice u kalendaru EU PRO za 2021. godinu

 To je, kaže ona, za nju već veliko priznanje, ali stigla je i nagrada na kućnu adresu - mobilni telefon Samsung A31, kao i kalendari.

„Baš sam srećna i zadovoljna, ali i motivisana da budem aktivna i kreativna. Ponovo bih se prijavila na ovakav konkurs, a možda već sledeće godine, videćemo“, poručuje ova mlada talentovana učenica.

Konkurs EU je trajao od 20. oktobra do 15. novembra 2020. godine. Pristiglo je 211 likovnih radova iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština. Nagrađeno je 12 autora najboljih radova, kao i škola koja se posebno angažovala tokom trajanja konkursa.  

Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije više od deset godina podržava ovo likovno takmičenje. Cilj je da se mladi motivišu da razmišljaju o važnim društvenim temama i da se podstaknu da ispolje kreativnost.  

To Top