Stiglo rešenje o proširenju Slobodne zone „Smederevo“ na Požarevac

Požarevac

Privreda

Stiglo rešenje o proširenju Slobodne zone „Smederevo“ na Požarevac

Foto: FB Saša Pavlović

How Good Of A Friend Are You Really?

U Gradsku upravu Požarevac stigao je dokument koji uklanja poslednje prepreke za dolazak značajnog investitora, objavio je na svojoj zvaničnoj FB stranici Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

„Dobili smo rešenje od Ministarstva finansija Republike Srbije o proširenju Slobodne zone "Smederevo" i na požarevačku industrijsku zonu. To praktično znači da smo uspeli da ispunimo sve uslove neophodne za ovaj format poslovanja i dolaskom investitora kojeg uskoro očekujemo, omogućimo posao za veći broj građana“, napisao je Pavlović.

Podsećamo da je proširenje Slobodne zone „Smederevo“ na teritoriju Požarevca bio jedan od uslova kompanije „PKC Wiring Systems doo“ Smederevo za kupovinu zemljišta u industrijskoj zoni na području nekadašnje „Fabrike šećera“ i zakup hale za pokretanje proizvodnje. 

KOJE SU OBAVEZE POŽAREVCA ZA DOLAZAK PKC-A?

Namera kompanije „PKC Wiring Systems doo“ Smederevo je da u prvoj fazi izgradi objekat površine 9.000 metara kvadratnih, pri čemu bi zaposlila 700 radnika. U drugoj fazi, kako je navedeno u pismu o namerama, izgradiće objekat od 5.000 kvadratnih metara i dodatno zaposliti 70 osoba.

NAJVEĆI INDIJSKI PROIZVOĐAČ AUTO KOMPONENTI DOLAZI U POŽAREVAC

Inače u Srbiji postoji 15 slobodnih zona, tako da se svako otvaranje nove realizuje kroz proširenje neke od postojećih. Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

Poslovanjem u slobodnim zonama investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim - oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

To Top