UG „Iskorak“ o radu i izboru za savete mesnih zajednica

Požarevac

Politika

UG „Iskorak“ o radu i izboru za savete mesnih zajednica

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tema ovonedeljne konferencije Udruženja građana „Iskorak“ su mesne zajednice u Požarevcu i Kostolcu, sa posebnim akcentom na Ostrovo.

Radiša Stokić, potpredsednik Udruženja građana „Iskorak“ zadužen za selo, smatra da su dolaskom aktuelne vlasti na čelo grada mesne zajednice postale partijsko mesto na kojem više nema razumevanja za drugačije mišljenje i predloge građana koji nisu članovi vladajuće stranke.

„Donošenjem odluke na skupštini grada o produžetku mandata članovima saveta, odbornici vladajuće stranke su prekršili ustavna i zakonska rešenja u vezi izbora za savet i to traje već tri godine. Seoske i gradske mesne zajednice nalaze se u rukama pojedinaca koji donose odluke isključivo po naredbi svoje partije, a ne u interesu svih građana. Naše udruženje se zalaže za vraćanje dostojanstva i pravno ustavne pozicije mesnih zajednica, kao i za hitne izbore za savete mesnih zajednica“, rekao je Stokić i dodao da građani moraju znati sa koliko sredstava mesne zajednice raspolažu kako bi pravili planove i prioritete za svaku godinu.

 

Radiša Stokić, potpredsednik GG Iskorak zadušen za selo

>>DA LI SMO BLIŽE IZBORIMA ZA MESNE ZAJEDNICE?<<

Mita Gavrilo iz Ostrova kaže da je nekada u ovom selu živelo 1.700 stanovnika, a danas oko 400, jer poslednjih godina odlaze čitave  porodice zato što nemaju optimalne uslove za život.

„Za razliku od drugih sela koja gravitiraju ka Gradskoj opštini Kostolac, Ostrovo bukvalno ništa nije dobilo – nemamo centralno grejanje, vodu, kanalizaciju, ništa nije urađeno. Imali smo ambulantu koju je sredila mesna zajednica od svojih sredstava i tu je nekada lekar dolazio dva puta nedeljno, pa jednom, a sada jednom  u četiri godine kada su izbori i tako se završava briga o zdravlju stanovništva“, kazao je Gavrilov i dodao da je i osnovna škola pred zatvaranjem.

 

Mita Gavrilov, član rukovodstva kostolačkog ogranka GG Iskorak

Kao poseban problem naveo je radove na eksplotaciji gasa u ataru Ostrova. On tvrdi da su  zbog pomenutih radova mnoge kuće su ispucale zbog čega su građani veoma zabrinuti.

„To su rešivi problemi ako ih rade ljudi koji znaju da rade taj posao. Kao odbornik u skupštini grada više puta sam postavljao pitanja u vezi izbora za savete mesnih zajednica. To se stalno odlagalo – prvo se čekala dopuna odluke o mesnim zajednicama, pa onda odluka o mesnim zajednicama koja nikad nije usvojena na skupštini, iako je bila najavljena još pretprošle godine. Kada se postavi pitanje zašto se to ne rešava i kada će da bude usvojeno apsolutno se ne dobija nikakav konkretan odgovor. Smatramo da je to nedopustivo i da je odlučivanje građana na tom osnovnom nivou lokalne samouprave potpuno zamrlo“, istakao je Zvonimir Blagojević, predsednik Udruženja građana „Iskorak“, i dodao da je priča o Ostrvu slična i u drugim seoskim sredinama.

Zvonimir Blagojević, predsednik GG Iskorak

Continue Reading
Povezane teme...
To Top