Uručene nagrade povodom slave grada

Požarevac

Događaji

Uručene nagrade povodom slave grada

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom slave grada Požarevca, Svete Trojice, održana je svečana akademija na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Nagrade i povelje o nagradi u neto iznosu od 58.640 dinara dodeljene su: Dragiši Živadinoviću, umetniku iz Požarevca, dr Momiru Nikolić, lekaru-hirurgu iz Požarevca, Dušanki Novković, novinarki iz Požarevca, Valentinu Oljači, glumcu iz Boževca i Gabrijeli Ubavić-Baumgarten, operskoj umetnici iz Požarevca.

Ove godine dodeljene je jedna povelja i to Policijskoj upravi u Požarevcu, i dve plakete Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj u Beogradu i Stalnoj konferenciji gradova i opština u Beogradu. U ime nagrađenih zahvalio se dr Momir Nikolić.

Obrazloženje o dobitnicima nagrada pročitajte OVDE.

Episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije obratio se skupu govoreći zašto je važan Sveti Duh i čestitao svima sutrašnji praznik Sveta Trojica.

„Duh Sveti sjedinjuje Boga sa čovekom, to je učinio i prilikom rođenja Hrista koji je kao sin Božiji postao čovek. To Duh Sveti čini kroz krštenje, dakle krštenjem mi se sjedinjujemo sa Duhom Svetim, sa Gospodom, a bez tog sjedinjenja nema života, zato što smo mi stvoreni ni iz čega i nemamo osnova da postojimo osim u zajednici sa Bogom“, kazao je vladika.

Episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije

Ovaj dan zauzima veliki značaj u životu grada, kazao je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, i istakao da ga uvek, bez obzira na okolnosti, dočekujemo sa nestrpljenjem. Sabornost, koja se tada pokazuje u svom najlepšem svetlu, je jedan od razloga što se radujemo gradskoj slavi, kaže on, a drugi su pouke koje se večeras mogu čuti.

„Tradicionalnom litijom, kada ćemo zajedno hodati našim gradom, podsetićemo se jedne od najvažnijih hrišćanskih poruka, a to je da bi svi trebalo da živimo u slozi. Sloga, ta jaka sila koja najsnažnije povezuje ljudska bića, jeste sila koja može, i to često, da čini nemoguće mogućim. Zato je i večeras prilika da istaknemo važnost naše crkve koja nas uči toj lekciji i podseća da snagu sloge naročito možemo osetiti dok hodamo u litiji. Takođe, sutra ćemo hodajući jedan uz drugog zaključiti i da to osećanje treba biti u svakome od nas, svakoga dana“, rekao je gradonačelnik pozivajući građane da uzmu učešće u obeležavanju slave grada i da sutra dođu na litiju u 8 časova kod Saborne crkve.

Saša Pavlović

Svečana akademija upotpunjena je prigodnim muzičkim programom.

To Top