Za zdravstvo oko 1,25 odsto iz gradskog budžeta, da li je to dovoljno? (FOTO)

Požarevac

Društvo

Za zdravstvo oko 1,25 odsto iz gradskog budžeta, da li je to dovoljno? (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Požarevca, u okviru drugog rebalansa budžeta, vođena je obimna rasprava o ulaganju grada u zdravstveni sistem.

Jovana Dinić, predsednica Odborničke grupe SPS – JS, istakla je da se za programe zdravstvene zaštite u Požarevcu izdvaja oko 1,25 odsto iz budžeta. Kako kaže, to je mali procenat s obzirom na pandemiju koronavirusa koja traje već više od godinu dana i direktno pogađa zdravstveni sistem.

,,Danas je vrlo važno da zdravstvene ustanove funkcionišu, da budu opremljene i imaju dovoljan broj zdravstvenih radnika. Mnogi moji prijatelji i ja ne možemo da odemo kod izabranog lekara zbog velikog broja zaraženih. Iako Opšta bolnica i Dom zdravlja pripadaju republičkom nivou, odnosno Ministarstvu zdravlja, grad Požarevac trebalo bi da pronađe neku alternativu i uloži što više novca za opremanje i zaposlenje mladih kadrova”, kazala je Dinić.

 

Jovana Dinić

I Dragana Spasojević, odbornica RIIS Istok, smatra da je zdravstveni sistem prenapregnut, da nedostaju kadrovi i to da je ulaganje od 1,25 odsto u zdravstvenu zaštitu mali procenat.

,,Moramo da se potrudimo da Opšta bolnica koja je u kovid sistemu i kovid ambulanta funkcionišu, a da svi ostali građani mogu da imaju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu bez ometanja. Bila sam u kovidu i završila sam sa pregledima oko ponoći. Nije mi bio problem da čekam, ali znam da su radnici došli oko podneva, proveli ceo dan u skafanderima i imali veliki broj pregleda”, rekla je Spasojević.

 

Dragana Spasojević

Bojan Dinić, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede, zaštite životne sredine i zdravstva, istakao je da nije tačna tvrdnja da grad ne učestvuje dovoljno.

,,Dom zdravlja i Opšta bolnica su pod upravljanjem resornog ministarstva, ali grad aktivno učestvuje u pomoći i organizaciji. Prošle godine grad je obezbedio uređen prostor za sve građane koji su čekali testiranje na koronavirus kako ne bi bili na hladnom ili čekali po kiši i vetru. Samo u ovoj godini uložili smo više od 68 miliona dinara u zdravstvene ustanove. Procenat od oko 1,25 odsto možda deluje malo, ali radnici naših zdravstvenih ustanova ne dobijaju svoje plate iz budžeta grada”, kazao je Dinić i dodao da je pomoć zdravstvenim ustanovama na adekvatnom nivou.

 

Bojan Dinić

Dušan Kostić, predsednik Odborničke grupe SNS ,,Za našu decu”, objasnio je da se primarna zdravstvena zaštita nalazi u nadležnosti Republike Srbije i da se finansira iz njenog budžeta, ali da grad Požarevac pomaže u skladu sa svojim ovlašćenjima.

,,U situaciji izazvanoj epidemiji koronavirusa grad Požarevac je zahvaljujući odličnoj saradnji sa republikom zaposlio više od 100 medicinskih radnika”, naglasio je Kostić.

 

Dušan Kostić

Podsećamo da je rebalans dva nakon ove rasprave većinom glasova odbornika usvojen.

>>KOLIKO JE NAKON REBALANSA ,,TEŽAK” BUDŽET POŽAREVCA?<<

To Top