Zašto „Vodovod“ beleži gubitak u prvom kvartalu

Požarevac

Društvo

Zašto „Vodovod“ beleži gubitak u prvom kvartalu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Požarevca odbornici su razmatrali poslovanje javnih preduzeća za prvi kvartal ove godine. Od pet javnih preduzeća, najveći gubitak ostvarilo je JKP „Vodovod i kanalizacija“, o čijem poslovanju se najviše i raspravljalo na sednici.

“Vodovod” je završio prvi kvartal sa neto gubitkom od 25.000. 000 dinara.

>>POŽAREVAC: TRI OD PET JAVNIH PREDUZEĆA IMA GUBITKE U PRVOM KVARTALU<<

Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe ,,Dosta je bilo – RIIS Istok“, istakao je za skupštinskom govornicom da je razlog ovakvog poslovanja najpre nezadovoljstvo radnika i zanemarivanje njihovog rada i zalaganja, u smislu neplaćenog prekovremenog i noćnog rada, te da su tužbe  koje radnici podnose protiv JKP „Vodovod i kanalizacija“, zapravo njihov način da ostvare svoja prava, a kako navodi najveću korist u celom postupku imaju advokati.

„Mi na 90.000 dinara za koje zaposleni tuži ovo preduzeće, plaćamo sudske troškove od 120.000 dinara. Pogledajte u izveštajima javnih preduzeća ko koga tuži, koje su to cifre u pitanju i videćete da sudski troškovi u 90 odsto slučajeva nadmašuju cifru koju tuženi traži“, istakao je Vasić.

Analizom i razmatranjem poslovanja ovog javnog preduzeća bavio se i odbornik JS Slobodan Živković, koji se pored ostalog zapitao da li javna preduzeća imaju zaposlene pravnike sa odgovarajućim stepenom obrazovanja i kvalifikacija koji bi predupredili tužbe.

Istakao je i da se svi sudski postupci vode  u JKP „Vodovod i kanalizacija“ zbog bitne povrede prava Zakona o radu, a da se uglavnom radi o novčanim potraživanjima.

„Postavlja se pitanje da li je u tim javnim preduzećima bio mobing ili zlostavljanje radnika, ko je taj ko je angažovao nekoga da radi noću, a nije ga isplatio, da li je bio svestan posledica toga i gde je odgovornost u javnim preduzećima. Imamo dvostruku odgovornost i za činjenje i za nečinjenje“, kazao je Živković.

Obratio se i direktima upitavši gde su sindikati i odgovorna lica i zašto je došlo do suda, a zatim naveo da direkori javih preduzeća imaju pravo da u svakom trenutku sudskog postupka, zaustave isti i pokušaju da sprovedu postupak medijacije, odnosno mirnog rešavanje spora.

Da su građani imali primedbe i na račune za vodu, koji su u januaru i februaru bili neispravni, podsetila je odbornica Dragana Spasojević, a zatim uputila apel predstavnicima ovog preduzeća da građane na vreme informišu u vezi problema koje imaju, kako bi smanjili nepotrebne gužve u svojim objektima.

>>EVO ZAŠTO KASNE RAČUNI ZA VODU<<

>>ZAŠTO SU POJEDINI GRAĐANI DOBILI DUPLE RAČUNE ZA VODU?<<

U ime JKP „Vodovod i kanalizacija“ obratio se Nebojša Jočić, koji se najpre izvinio građanima, jer je zbog tehničkih problema došlo do kašnjenja sa izdavanjem računa, a zatim objasnio koji su gorući problemi sa kojima se ovo preduzeće suočava i odgovorio na kritike koje su, kako je rekao, opravdane.

„Nismo ušli u onaj gubitak koji sam očekivao, jer je sa „Elektroprivredom Srbije“ postignut dogovor da do kraja ovog meseca ostanu cene koje su važile u prošloj godini, ali će od 1. jula ove godine ti izdaci za električnu energiju koji kod nas igraju značajnu ulogu, kako je najavljeno biti tri puta veći, pa na od 400 miliona više od trećine će biti troškovi električne energije. Ispit za sve nas biće kako da ne dođe do drastičnog povećanja cene vode“, istakao je Jočić.

On je potencirao veliki skok cena materijala i energenata, a da se cena njihovih usluga nije povećala od 2018. godine,  što predstavlja veliki problem u poslovanju. Izrazio je zabrinutost da li će, kao što su učinili u prvom kvartalu,  moći da izbegnu poskupljenja u narednom periodu, jer se, kako je rekao, preko njihovih leđa prelama socijalna politika.

Zaključio je da rade na tome da se vrate  uobičajnom  načinu rada sa postojećim rokovima kada se računi ispostavljaju i kada se vrši očitavanje i plaćanje, ali i najavio buduće predloge o mogućoj blok tarifi da se ne bi, kako je objasnio, toliko obezvređivala cena vode.

JKP “Vodovod i kanalizacija”  ima devet tužbi radnika, od kojih se osam tiču noćnog i prekovremenog rada i potiču iz 2019. godine kada nije bilo kolektivnih ugovora, tvrdi Jočić.

To Top