Bez dogovora na javnoj raspravi o držanju životinja

Požarevac

Događaji

Bez dogovora na javnoj raspravi o držanju životinja

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u Gradskoj upravi održana javna rasprava povodom odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca. Rasprava je trajala oko tri sata i na kraju nije postignut dogovor.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, na početku je napravio retrospektivu događaja, od usvajanja odluke na sednici Skupštine grada Požarevca, preko negodovanja dela javnosti, konferencije za medije na kojoj je rekao da „odluka nije sveto pismo i može da se menja“ do objave odluke u Službenom glasniku grada i nove reakcije dela javnosti.

GDE I NA KOJI NAČIN ĆE GRAĐANI SMETI DA DRŽE ŽIVOTINJE?

PAVLOVIĆ: SLEDE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA
 

ZAŠTITNICI ŽIVOTINJA PREDLAŽU NOVA REŠENJA

HOĆE LI BITI IZMENJENA ODLUKA O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA

GRAD: SPORNI DEO ODLUKE NIJE STUPIO NA SNAGU

Na adresu Gradske uprave pristiglo je više predloga o izmeni pojedinih članova odluke. Najveća rasprava vođena je oko člana kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca. Udruženja „Požarevačke šapice“ i „Artemida“ insistiraju da se taj član izbriše iz odluke.

„Zakon o dobrobiti životinja ne propisuje broj kućnih ljubimaca, ali se jedan deo zakona bavi uslovima za držanje životinja. Mi imamo jednog psa koji je potpuno zapostavljen, a postoje vlasnici koji imaju više životinja ali oni žive u savršenim uslovima. Dakle, ne broj nego uslovi“, naglasila je Dušica Đorđević Popović, zastupnica Udruženja „Požarevačke šapice“.

Pored toga, oni su između ostalog protiv ograničavanja vremena za šetnju pasa od 20 časova uveče do 7 časova ujutru i to isključivo van prostora centralne gradske zone.

„Opasnog psa može da šeta samo punoletno lice, mora da bude na povodcu i da ima korpu na njušci. Samim tim je pas bezopasan za okolinu i može se šetati u prvoj gradskoj zoni“, objasnila je Đorđević Popović.

Milica Đorđević, profesionalni upravnik, saglasna je sa odlukom grada.

„Opasnom psu apsolutno nije mesto u gradskoj zoni, čak bih predložila da se zabrani držanje opasnih pasa u stanovima. Ipak mislim da je interes dece ispred svih“, rekla je Đorđević.

Ivana Vasić,  predsednica i pravna zastupnica Udruženja za zaštitu životinja „Artemida“, slaže se da opasni psi ne bi trebalo da se šetaju oko vrtića i škola, ali ne i da se ograniči vreme za njihovu šetnju. Poput „Požarevačkih šapica“, izričito su protiv ograničavanja broja kućnih ljubimaca u stanu i dvorištu, ali predlažu da u dvorištu mora da bude obezbeđeno najmanje 20 kvadrata po psu u neadekvatno ograđenom dvorištu.

„Time ćete obezbediti da pas može da se kreće slobodno i da ne bude na lancu“, naglašava Vasić i dodaje da je ključno kažnjavanje nesavesnih vlasnika.

Gradonačelnik je istakao da postoji određena kontradiktornost  u tome da se sa jedne strane ne ograničava broj životinja u stanu, a sa druge strane da se u dvorištu mora obezbediti najmanje 20 kvadrata po psu.

Profesionalni upravnici su složni da je potrebno ograničiti broj životinja u stambenim zajednicama i predlažu da se taj broj odredi po kvadraturi, na primer jedna životinja na 15 metara kvadratnih. Takođe, predložili su i uvođenje takse za držanje domaćih životinja.

Gradonačelnik je predložio kompromis oko spornog člana – da se poveća broj kućnih ljubimaca koji može da se drži, ali da to ne bude neograničeno. Međutim, predstavnici udruženja za zaštitu životinja insistiraju da se ne ograniči broj životinja. Dogovor nije postignut ni posle tročasovne rasprave.

Na kraju, gradonačelnik je rekao da će svi predlozi biti razmotreni i da će se razgovori nastaviti.

To Top