Održana tribina o kulturi i istoriji Vlaha

Požarevac

Događaji

Održana tribina o kulturi i istoriji Vlaha

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U nedelju, 25. septembra, u prostorijama požarevačkog Centra za kulturu, održana je tribina pod nazivom "Promocija Vlaške nacionalne manjine na teritoriji Požarevca".

Teme o kojima se razgovaralo su poreklo, način života Vlaha kroz vekove, njihovo učešće u oslobađanju srpskih teritorija, uticaj  u stvaranju savremene srpske države i značaj postojanja vlaške nacionalne manjine za modernu, demoktsku Srbiju. Bilo je reči i o posebnosti Vlaha kao etniciteta, naporima za očuvanje njihove posebnosti i faktorima koji utiču da se taj proces spreči.

Tribinu je organizovao Pokret Vlaha Srbije povodom predstojećeg popisa stanovništva, a predavač je bio  Novica Janošević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.
Novica Janošević

Umesto zaključka tribine, Janošević je pročitao rečenice Vuka Kostića, srpskog glumca, koje se odnose, kako kaže, na sve narode na Balkanu.

„Najveći problem je što Srbi nisu zainteresovani za istoriju i da nešto novo nauče. Sve se svelo na primarne stvari: da li sam gladan, imam li benzina u kolima i mogu li da popijem piće. Niko ne postavlja sebi nikakva pitanja, a kamoli neka veća, ozbiljnija, poput onih „zašto sam ja ovde“ i „šta treba da učinim sa vremenom koje mi je dato“. Treba voleti Srbiju, ali da je teško, teško je. Ta ljubav dolazi iz porodice, ko voli svoje očeve i dedove, svoj kraj i grad, onda na kraju voli i celu zemlju. Ja sam čovek koji stalno putuje i poznaje svako selo od Istočne krajine do Mokre gore, i znam koliko je ova zemlja lepa. Ako je ja ne volim, zašto su onda svi ovi ljudi ginuli da bih ja živeo slobodno“, pročitao je Janošević i dodao da nam Srbija omogućava da se izjasnimo onako kako želimo.

To Top