Dimitrijević: Voda u novim bunarima je izuzetno dobrog kvaliteta

Požarevac

Događaji

Dimitrijević: Voda u novim bunarima je izuzetno dobrog kvaliteta

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac i Miodrag Stepanović, direktor PD „Georad“ sa saradnicima, obišli su danas novoizgrađene bunare na vodoizvorišu ,,Ključ“.

Gradonačelnik je rekao da sedam novih dubokih bunara predstavljaju srednjoročno rešenje za vodosnabdevanje grada Požarevca u narednih deset godina, ali da uz dobro upravljanje period eksploatacije vode sa vodoizvorišta ,,Ključ“ može biti i duži.

,,Sa ovom velikom investicijom počeli smo 2022. godine i sada smo na pragu njenog završetka. Ovom intvesticijom grad Požarevac dobija 104 litra zdrave pijaće vode u sekundi. Vrednost ove investicije u 2022. i 2023. godini je 130 miliona dinara sa PDV-om“, rekao je Pavlović.

Istakao je da su se novim bunarima stekli preduslovi i kapaciteti da grad krene sa projektom vodosnabdevanja u naseljima Lučica, Prugovo i Poljana, ali i stiških naselja.

Pavlović je naglasio da je primarni cilj da kroz širenje kanalizacione mreže grad strateški dodatno zaštiti vodoizvorište.

Dimitrijević (levo), Pavlović i Stepanović (desno)

Po njegovim rečima, u budućnosti će grad krenuti sa istražnim radovima na novom vodoizvorištu ,,Jagodica“ koje je definisano Planom generalne regulacije Kostolac.

,,Uz pomoć tog vodoizvorišta imaćemo dodatno vodosnabdevanje i vodoizvorišta ,,Ključ“ i grada Požarevca. Takođe smo u pregovorima i sa opštinom Veliko Gradište, kako bismo i tamo iskoristili postojeće kapacitete vode, te nas očekuje međuopštinska saradnja“, kazao je Pavlović i istakao da nakon mnogo godina grad, zajedno sa PD ,,Georad“ i JKP ,,Vodovod i kanalizacija“, ima jasan cilj i strategiju kako će rešiti vodosnabdevanje u Požarevcu, Kostolcu i seoskim naseljima.

Podsećamo da je grad Požarevac pristupio prošle godine izradi Plana detaljne regulacije vodoizvorišta „Jagodica“ u Kostolcu, a potom izgradnji bunara na ovoj lokaciji, o čemu je portal E-Braničevo pisao ranije.

GRAD PRISTUPA IZRADI PLANA DETALJNE REGULACIJE VODOIZVORIŠTA "JAGODICA"

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac kazao je da na vodoizvorištima „Ključ“ i „Meminac“ trenutno postoji 16 starih i sedam novih bunara.

,,To je količina vode od 500 litara u sekundi, što je nekada bilo nezamislivo na ovoj lokaciji. U novim bunarima kvalitet vode je izuzetno dobar, a u starim bunarima koji se nalaze na vodoizvorištu ,,Ključ“ nivo nitrata je oko 21 miligram po litru. To je mala vrednost u odnosu na ono što je bilo prethodnih 10 i više godina“, rekao je Dimitrijević.

Miodrag Stepanović kazao je da će voda iz novoizgrađenih bunara početi da se eksploatiše za 10 dana, kada JKP ,,Vodovod i kanalizacija“ izvrši još neka testiranja.

,,Pitanje vodosnabdevanja je jedno od ključnih komunalnih pitanja ne samo grada Požarevca, već i čitavog sveta. Dosadašnje analize ,,Vodovoda“ i Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je voda u novim bunarima izvanredna“, naglasio je Stepanović.

Problem vodosnabdevanja visinskih zona

Direktor JKP ,,Vodovod i kanalizacija“ rekao je da je ovo preduzeće izvršilo snimanje mreže u drugoj i trećoj visinskoj zoni i da su tamo naišli na ,,paukovu mrežu“.

,,To su najkritičnija mesta u gradu. Naišli smo na veliki broj mreža koje su rađene privatno ili bez ikakvih kontrola“, kazao je Dimitrijević.

Pavlović je istakao da sada zahvaljujući propisima koje je donela Vlada Republike Srbije i Zakonu o planiranju i izgradnji niko ne sme da gradi bez građevinskih dozovola ili da završi investiciju bez upotrebne dozole koja podrazumeva upis mreže u katastar vodova.

,,Imali smo projekat gde smo snimali mrežu, ubacivali je u GIZ bazu i katastar vodova. Kako bismo dobro upravljali bilo kojom komunalnom mrežom moramo da znamo stanje na terenu, odnosno gde nam idu vodovi. Moramo prvo da ono stanje koje imamo dovedemo u red, a zatim  i da strateški planiramo i rešavamo nove probleme“, zaključio je Pavlović.

To Top