Dveri traže besplatne udžbenike u Požarevcu

Požarevac

Politika

Dveri traže besplatne udžbenike u Požarevcu

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska organizacija Dveri Požarevac predala je danas preporuku gradu Požarevcu kojom traži da se rebalansom lokalnog budžeta za 2023. godinu hitno obezbede sredstva za besplatne udžbenike, prevoz i užinu svim đacima, kao i besplatni vrtić.

“Da ne bi bilo diskriminacije dece van Beograda, sva deca u našoj sredini moraju imati istu podršku lokalne samouprave. Takođe, zahtevamo da se ova sredstva obezbede u lokalnom budžetu za 2024. i svaku narednu godinu”, istakao je Darko Nenadić, predsednik GO Dveri Požarevac.

Iz ove stranke navode da za pohađanje predškolske ustanove roditelji mesečno moraju da izdvajaju od 5.000 do 25.000 dinara, za opremanje đaka prvaka između 30.000 i 50.000, za udžbenike za više razrede do 17.000 dinara, a dodatni pribor i sveske koštaju i do 15.000 dinara.

“Predlažemo da se ova sredstva obezbede preraspodelom budžetskih sredstava sa stavki kao što su ugostiteljske usluge u upravama i javnim preduzećima, putovanja u inostranstvo i sredstva za kupovinu, održavanje i korišćenje službenih automobila”, kazao je Dragan Jović, rukovodilac Dveri za Braničevski okrug.

Na pitanje novinara E-Braničeva da li je realno očekivati da do 1. septembra to može da se realizuje i zašto taj predlog nisu predali ranije, s obzirom na to da je rebalans budžeta usvojen na sednici Skupštine grada 29. juna i da je većina roditelja već nabavila  udžbenike, Jović je rekao:

“Mogu da sazovu vanrednu sednicu Skupštine grada Požarevca i da na dnevnom redu bude predlog  o besplatnom obrazovanju na teritoriji Požarevca. Smatram da bi to realno moglo da se ostvari, ako ne ove onda da se uvrsti u novi budžet za narednu godinu”.

On je najavio i da će u narednom periodu biti aktivni na terenu i sakupljati potpise za peticiju na štandu, a sve u cilju obezbeđivanja besplatnog obrazovanja za svu decu Požarevca.

To Top